Първата асоциация на повечето хора, когато чуят „Биг Брадър“, е

...
Първата асоциация на повечето хора, когато чуят „Биг Брадър“, е
Коментари Харесай

Биг Брадър и „Сватбата на дребния буржоа“ на театрална сцена

Първата асоциация на множеството хора, когато чуят „ Биг Брадър “, е световноизвестният риалити формат и това е изцяло обяснимо. Но пазарджишкият спектакъл ви кани да се срещнете с същинския Голям брат – на 17 септември на Камерна сцена. Тогава е и премиерата на „ Мислопрестъпление. 1984 “ по класическия разказ на Джордж Оруел, който в действителност е сътворил облика на Биг Брадър. Режисьор на постановката е Десислава Шпатова, сценограф – Марина Райчинова, а на сцената ще излязат актьорите Мартина Пенева, Михаил Рядков, Тодор Кайков и Марио Гълъбов. Те ще ви покажат, че „ 1984 “ е освен унищожителна рецензия против тоталитаризма, само че и трогателен роман за актуалния човек, за който става все по-невъзможно да опази своята фамилиарност в свръхагресивната ни цифрова среда. В представлението основният воин Уинстън търси избавление в любовта, която обаче постоянно е била и най-надеждният способ за послушание.

Брилянтна ранна пиеса на един от най-големите драматурзи за всички времена е втората премиера на ДКТ „ Константин Величков “. На 30 септември на Голяма сцена може да се види „ Сватбата на дребния буржоа “ от Бертолт Брехт.

„ Млада двойка е събрала на сватбено празненство близки хора. Гостите са поканени да прегледат и новообзаведеното жилище. За да излезе по-евтино на младото семейство, младоженецът собственоръчно е направил мебелите. Спестяването, неотменно занятие на хората от еснафските среди, без значение от националността им, е реализирано, единствено че до момента в който сватбарите преглеждат жилището, мебелите стартират да се разпадат. Тук младият създател построява една трагична обстановка, която по-късно употребява и в други пиеси: Гостите, на женитба или друго тържество, подиграват („ вземат на мезе “) домакините “, написа драматургът Константин Илиев, който е преводач на текста и един от най-големите познавачи на творчеството на Брехт у нас.

Режисьор на спектакъла е Гаро Ашикян, сценографията е дело на Елена Иванова, а в комедията вземат участие Иво Русев, Йоанна Микова, Елена Замяркова, Елина Чанева, Иля Пепеланов, Георги Керменски, Ива Огнянова, Димитър Терзиев, Васил Ряхов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР