Първа стъпка към премахването на Паметника на Съветската армия от

...
Първа стъпка към премахването на Паметника на Съветската армия от
Коментари Харесай

Комисията по култура даде зелена светлина за преместване на Паметника на съветската армия

Първа стъпка към премахването на Паметника на Съветската войска от центъра на София. Общинските съветници от комисията по обучение и просвета гласоподаваха " за " демонтирането на монумента и за преместването му, заяви bTV.

С осем гласа " за ", нула " срещу " и един " въздържал се " общинските съветници дадоха зелена светлина за демонтирането на този 45-метров паметник. За това гласоподаваха от " Демократична България ", като поддръжка пристигна и от ГЕРБ. Против се оповестиха от Българска социалистическа партия, като те демонстративно напуснаха залата преди гладуването. Димитър Антов от " Патриоти за София " се въздържа.

" Важно е да се направи първа стъпка, която беше предстояща от 30 години. Монументът на окупатора, който е три пъти по-висок от този на Васил Левски в София, би трябвало да освободи това пространство ", сподели Марта Георгиева от " Демократична България ".

" Мисля, че е узрял моментът - исторически, този монумент да бъде изместен. Повтарям - изместен, а не погубен. Той би трябвало да отиде на заслуженото си място в Музея на социалистическото изкуство или където преценим ", сподели и доктор Антон Койчев от ГЕРБ.

" Трябва да оставим паметниците на мира. Борбата и борбата ни с паметниците не взема решение никакви проблеми. По същата логичност някой в този Общински съвет да реши да реалокира на входа на Централни гробища паметника на американските летци, които са бомбардирали София ", отвърна ги Калоян Паргов от Българска социалистическа партия.

45 години нашите татковци и майки гласоподаваха за комунизма, политическият ни хайлайф се кланяше на Съветския съюз, този монумент е знак на нашата угодливост, на нашия позор - дано стои там. Не ни вкарвайте във вашия филм, желаете да мобилизирате електората си, вкарвате този монумент преди избори, разяснява Димитър Антов от групата " Патриоти за София ", представен от Оф нюз. 

Областният шеф разпореди ремонт, само че единствено на плочите извън. Докато беше министър на културата, Велислав Минеков ми сподели, че не е правено проучване на металната част, а в действителност стоманената структура, която Минеков мислел, че е вътре, липсва, изясни кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков.

Демонтаж на монументи на Червената войска се случва в цяла Европа, акцентира Александър Шпатов от гражданската самодейност за унищожаване на ПСА. Предлагам решението на Столична община да има увод, тъй като това решение има историческо значение, ще послужи и като основа за бъдещи решения на национално равнище, добави той. И предложи МОЧА да бъде ограден с защитна мрежа.

Докладът за премахването на монумента е от " Демократична България " и е импортиран за разглеждане преди три години. Подкрепата в този момент идва от ГЕРБ, откакто водачът на партия на прикани съветниците да поддържат премахването му.

Според проекторешението регионалният шеф на София би трябвало да предприеме всички нужни дейности, с цел да се извърши преместването, а основният проектант Здравко Здравков да провежда провеждането на конкурс за план за изменение на настоящия проект за регулация и застрояване и план на обстоен паркоустройствен проект на Княжеската градина.

Докато преместването стане факт, ще бъде сложена осведомителна табела в региона на ПСА, на която да бъде указано, че монументът " Паметник на Съветската войска " символизира непозната мощ, оповестила война на България и окупирала страната. Подробният текст на публичната осведомителна табела следва да бъде направен взаимно от Катедра " Нова и модерна история " към Историческия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", Института за исторически проучвания на Българската академия на науките и координиран с Експертно-художествения съвет, назначен със заповед на Фандъкова. Срокът за слагането ѝ е месец от приемането на решението от СОС. Текстът ще бъде и на британски език.

Разходите по направата, монтажа и поддържането на публичната осведомителна табела ще бъде за сметка на общинския бюджет, написа още в проекторешението.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР