Първа смъртна присъда на протестите в Иран – ислямската република

...
Първа смъртна присъда на протестите в Иран – ислямската република
Коментари Харесай

Осъдиха на смърт участник от протестите в Иран

Първа смъртна присъда на митингите в Иран – ислямската република осъди на гибел лице, упрекнато в присъединяване в „ протестите “, които раздрусват страната през последните два месеца.

Не се дава публична информация за самоличността или възрастта на наказания, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според присъдата, произнесена от съда в Техеран, лицето е прието за отговорно в това, че е „ зложелател на Аллах и в корупция на земята “, както и в „ подпалване на държавна постройка, нарушение на публичния ред, събиране и скрит план за осъществяване на закононарушение против националната сигурност “, съгласно организацията на правосъдната власт Мизан.

Друг съд в столицата осъди петима души на 5 до 10 години затвор за „ събиране и скрит план за осъществяване на закононарушения против националната сигурност и нарушение на публичния ред “.

Присъдите са произнесени от първоинстанционни съдилища и затова наказаните могат да апелират, отбелязва организацията.

След гибелта на 16 септември на Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, задържана три дни по-рано от нравствената полиция за нарушение на строгите правила за женското облекло в Ислямската република, в Иран се надигна вълна от митинги.

По данни на иранската правосъдна система през последните два месеца са повдигнати обвинявания на повече от 2000 души, половината от които в Техеран. Махмуд Амири-Могаддам, шеф на основаната в Норвегия неправителствена организация „ Права на индивида в Иран “ (IHR) заяви, че минимум 20 души са упрекнати в осъществяване на закононарушение, за което се планува смъртно наказване.

„ Много сме обезпокоени от концепцията, че изтезания могат да бъдат осъществени небрежно “, добави той и прикани интернационалната общественост „ да предизвести уверено иранските управляващи, че използването на смъртно наказване по отношение на протестиращи е недопустимо и ще има последици “.

Неотдавна болшинството от 290-те ирански депутати приканиха правосъдната власт да приложи закона на талиона по отношение на „ мохаребите “ (враговете на Аллах), визирайки участниците в митингите, които раздрусват страната и които Техеран дефинира като протести, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР