Първа копка за строеж на параклис, в който ще бъдат

...
Първа копка за строеж на параклис, в който ще бъдат
Коментари Харесай

Параклис за автора на първата българска история вдигат в Чипровци

Първа копка за градеж на параклис, в който ще бъдат положени костите на архиепископ Петър Богдан – създателя на първата история на България, написана век преди Пайсии, направиха през вчерашния ден в Чипровци.

На Историческия рид над града, където преди време са се издигали един до различен православен храм и католическа катедрала, кметът на Чипровци Пламен Макавеев очерта основите на параклиса, а католическият духовник отец Иван Топалски благослови начинанието.

Параклисът „ Дева Мария – Майка на църквата ” ще бъде с повърхност от 33 кв. м., а под олтара му ще бъде вградена капсула с костите на Петър Богдан и францискански монаси, работели в Чипровци в навечерието на Чипровското въстание от 1688 година „ Средствата за градежа на параклиса са събрани от дарения от цяла България – от католиците в Плевен, Пловдив, Белене, и Житница, от общините Раковски и Калояново, от жители и политически сили.

От ГЕРБ са дарили 10 000 лв. от държавната си дотация! ”, сподели отец Топалски. Параклисът ще бъде подготвен до лятото на 2019 година, когато Чипровци ще означи 345 години от гибелта на Петър Богдан. Архиепископ Петър Богдан Бакшев е лидер на българските католици през 17 век, литератор и патриот, един от вдъхновителите на Чипровското въстание, чиято 330 годишнина се празнува тези дни.

Миналата година проф. Лилия Илиева откри в Италия ръкописа на неговата история „ История на България ”, написана през 1667 година – съвсем век преди „ История Славяноболгарская ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР