Първа копка за изграждане на параклис Свети вмчк. Георги Победоносец

...
Първа копка за изграждане на параклис Свети вмчк. Георги Победоносец
Коментари Харесай

Направиха първа копка за параклис Св. вмчк. Георги Победоносец в Стара Загора е

Първа копка за създаване на параклис " Свети вмчк. Георги Победоносец " направиха в деня на 22-годишнината от основаването на  Втора Тунджанска механизирана бригада командирът й бриг. ген. Стоян Шопов и Старозагорският митрополит Киприан. 

През март военнослужещи и цивилни чиновници учредиха съдружие с нестопанска цел „ Тунджанци - Решителност и чест ” с за създаване на параклис в памет на починалите български воини за свободата и независимостта на България, запазване на изконната връзка сред Българската войска и Българската православна черква, опазване на нравствените полезности и добродетели, поддържане на войнската мотивация и единение измежду военнослужещите. Благородната идея получи благословение от владиката и поддръжка от генерал-майор Михаил Попов, пълководец на Сухопътните войски, който позволи построяването на параклис в региона на поделението.
След регистрацията сдружението стартира да набира членове и финансови средства за реализирането на задачите си.

" Огромна наслада е за мен, че няколко месеца след назначението на бригаден военачалник Стоян Шопов започнахме да работим интензивно по концепцията за построяването на параклис за военнослужещите в това отделение, които могат да се обръщат към Всеподателя Бога за мир и душевно успокоение, физическата отпадналост да бъде отмината, а духовната мощ да пребъдва във всички ни. Вие пазите нашата страна, ние пазим и съхраняваме нашата религия. Вие сте земното войнство, ние сме небесното войнство. И тогава, когато двете войнства са дружно с ангелите и архангелите, всички ние ще бъдем Христови воини. Това е и повода на всяко едно свещенодействие да се молим за благочестивия български народ и Христолюбивото ни наше войнство, тъй като не може човек да няма религия в Бога и да пази своята страна. Не може ние да нямаме религия в нашата войска и да проповядваме Бога. Нека Божието благословение пребъдва над всички Ви и нека скоро да осветим към този момент издигнатия параклис ", сподели минути след първата копка митрополит Киприан.

Той връчи на бриг. военачалник Шопов одобрения от Епархиийския съвет работен план за градеж и получи ръчно направен сувенир в символ на признателност и благодарност, с цел да му припомня за деня, в който е положено началото на благородното дело. 

Събитието беше почетено от заместник-началника на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-председателя на 44-тото Народно заседание Емил Христов, регионалния шеф Гергана Микова, заместник-кмета Иванка Сотирова, представители на общински и държавни институции.

Тунджанска механизирана бригада е горделив правоприемник на бойната популярност и обичаи на 8 пехотна Тунджанска дивизия, основана с декрет №88/30.12.1903 година на княз Фердинанд. Тя взема интензивно присъединяване в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората международна война. След реорганизацията на 2-ра мотострелкова дивизия бригадата става последовател на бойните обичаи на Втора, Седма и Седемнадесета мотострелкови дивизии. За запазване на историческото завещание и продължение на бойните обичаи на българската армия с министерска заповед      № ОХ-857/19.11.1998 година на бригадата е присвоено наименованието Тунджанска, а със заповед № ОХ-537/04.07.2001 година й е връчено бойно знаме. В настоящия си тип бригадата действа от 2012-а. Дислоцирана е в четири гарнизона, които са административни центрове на областите Стара Загора, Ямбол, Хасково и Плевен. Девизът на военнослужещите от 2 механизирана бригада е " Решителност и чест ".
Банковата сметка на учреденото съдружие с нестопанска цел " Тунджанци - Решителност и чест " за набиране на средства за изграждане на параклиса е:
Банка: ДСК-АД
IBAN: BG41STSA93000027100667
BIC: STSABGSF
Титуляр на сметката: Сдружение " Тунджанци-Решителност и чест "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР