Първа голяма обществена дискусия по приоритетите на страната ни по

...
Първа голяма обществена дискусия по приоритетите на страната ни по
Коментари Харесай

Какви ще са основните приоритети по време на българско европредседателство?

Първа огромна социална полемика по целите на страната ни по време на българското европредседателство. На нея министър Лиляна Павлова изведе предпочитаните тематики - това са младежката претовареност, нововъведенията и образованието. Дискусията озаглавена „ 101 дни до София - Столица на Европа " е проведена взаимно със Сдружение „ ПанЕвропа България " и представителството на Европейската комисия у нас.

Трябва да превърнем председателството в надпартийна тематика, по която да търсим единство, а не фрагментация. В същото време България ще има ясна позиция по значимите за нас тематики, съобщи министър Павлова по време на полемиката.
Лиляна Павлова - министър на за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз: България ще има своето място, няма да сме слушатели, ще имаме позиция и ясните послания, които ще пазят националния интерес и в същия миг ще бъдем тези, които да сме равнопоставен сътрудник, търсещи разговор и съгласие.
Имаме упоритостта да бъдем „ Балканско председателство ", напомни Павлова и удостовери готовността страната ни да работи за европейската вероятност за жителите на прилежащите страни.

По време на дебата се роди концепцията за основаването на Граждански съвет. Чрез него ще се обезпечи противоположна връзка с хората, които имат интерес към реализацията на българското председателство и ще се съберат потребни препоръки. Да взе участие в гражданския спор е поканен и ръководителят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер.

Важно е това първо в историята ни председателство да приключи със знак плюс, акцентира в речта си Гергана Паси, ръководител на Сдружение „ ПанЕвропа България ".
Гергана Паси - ръководител на " ПанЕвропа България ": Ако след тези 6 месеца Европа знае повече за България, българското присъединяване в Европейски Съюз ще бъде доста по-солидно по-късно председателство.
Според евродепутата Андрей Новаков българското председателство идва в исторически миг - и поради Брекзит, и поради това, че многогодишната финансова рамка би трябвало да бъде призната точно тогава. Той показа и концепцията си за обединяване на еврофондовете, които ще могат да работят единствено с един устав.
Андрей Новаков - член на Европейския парламент: Всички пет фонда - в случай че броим структурните и капиталови фондове, в случай че прибавим към тях и фонд взаимност, и фонд за пригаждане към глобализацията, умерено могат да бъдат обединени в един фонд - монофонд.
Следващият обществен спор е на 23 октомври с присъединяване на неправителствени организации.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР