Партньорите търсят балансДимитър Радев може да остане гуверньор още един

...
Партньорите търсят балансДимитър Радев може да остане гуверньор още един
Коментари Харесай

С тежка борба за постове започва 2022 г.

Партньорите търсят баланс
Димитър Радев може да остане гуверньор още един мандат

С тежка битка за постове ще стартира Новата 2022 година за съдружните сътрудници във властта, разясниха пред „ Труд” политически наблюдаващи. Според тях делбата на управителни позиции в Българска народна банка, регураторни органи, инспектората на Висшия правосъден съвет се обрисува да е сложна и продължителна, като се чакат доста спорове поради конфликт на ползи.

Депутати от болшинството обясниха, че и при разпределянето на шефски кресла в органите, където са изтекли или изтичат мандатите на сегашните шефове ще се съблюдава съдружната формула и ще се търси баланс. Това обаче ще е извънредно мъчно, защото едни от комисиите, като КЕВР, да вземем за пример са нежелани, поради тежките проблеми в ресорите им, безапелационни са депутати с дълготраен стаж в Народно събрание.

Още в първите дни след ваканцията на депутатите се чака да бъде открита процедура за избор на шеф и двама подуправители на Българска народна банка. Още в 45-ото Народно събрание, което бе най-краткотрайно, единствено с девет съвещания, от партията на Слави Трифонов „ Има подобен народ” (ИНТ) заговориха, че би трябвало да бъде открита процедура за избор на шеф на Българска народна банка. Времето не им стигна да го създадат, само че упоритостите останаха и в 46-ото Народно събрание от „ Има подобен народ” направиха нов опит, който бе препънат от Българска социалистическа партия и Демократична България, които в един глас оповестиха, че е добре да се отсрочи гласуването на процедурните правила до съставянето на постоянно държавно управление.

Мандатите на шефа Димитър Радев и на двама от подуправителите - Калин Христов и Нина Стоянова са изтекли още в през юли, тази година. Като любимец на Има Такъв Народ за гуверньор на Българска народна банка бе апетитен Любомир Каримански, само че още през август се заприказва, че по-добре квалифициран и с повече шансове бил Калин Христов, зад който били подготвени да застанат от Демократична България. Каримански оглави финансовата комисия в 47-ото Народно събрание и това бе разчетено от опозицията като знак, че няма да се бори за гуверньорския пост в Българска народна банка.

Преди коледната депутатска почивка в коридорите на Народното събрание се чуха изказвания, че от „ Промяната” имали подготвеност да поддържат за нов мандат Радев, който преди да поеме Българска народна банка през 2015 година работи за МВФ. Месечната заплатата на шефа на Българска народна банка за 2021 година е 20 313 лева, а на подуправителите - 17 411 лева

До края на януари се чака Народното събрание да излъчи и двама конституционни съдии от своята квота. За едната позиция към този момент била обсъждана кандидатурата на Ива Митева от Има Такъв Народ. Кулоарно, като възможен кандидат на „ Промяната”, се завъртя и името на юрист Михаил Екимджиев, който застана компактно зад Кирил Петков при проблема с двойното му поданство. В Демократична България от дълго време се приказва, че техен претендент за Конституционен съд ще е проф. Екатерина Михайлова. В Българска социалистическа партия недоволстват, че вкараният от президентската квота в Конституционен съд Янаки Стоилов ги оставя без възможностите за различен техен кадър.

Като най-труден се обрисува изборът на основен контрольор и на 10 инспектори в инспектората към Висшия правосъден съвет. За излъчването им е належащо квалифицирано болшинство от 2/3, т. е. 160 депутати. На управлението на „ Промяната” ще се наложи да договарят с ГЕРБ или с Движение за права и свободи, за обезпечаването на това болшинство.

Други основни позиции с изтекли мандати са тези на ръководител и член в бранш „ Енергетика” в Комисията за енергийно и водно контролиране. Мандатът на настоящия началник Иван Иванов е изминал още през април 2020 година
Година по-рано е изминал мандатът на ръководителя на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов, както и на четирима от членовете ѝ.

Предстои и избор на девет членове, в това число ръководител, зам.-председател и секретар, на Комисията за откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР