Партньорите на Intel в индустрията за дънни платки започнаха да

...
Партньорите на Intel в индустрията за дънни платки започнаха да
Коментари Харесай

Asus, ASRock и MSI пускат BIOS с финалната поправка на микрокода за проблемните процесори Raptor Lake на Intel

Партньорите на Intel в промишлеността за дънни платки започнаха да пускат актуализации на BIOS, с цел да отстранят проблем с процесорите Raptor Lake и Raptor Lake Refresh, който провокира необратими промени в тях, водещи до повреди и неустойчивост. Самата Intel разкри окончателния източник на казуса и последствията от него предходната седмица и разгласи стартирането на нов микрокод 0x12B за отстраняването му.

Както беше открито по-рано, дънните платки са подавали на процесорите на Intel напрежения над безвредните граници. Твърди се, че новият микрокод 0x12B ще поправи тази обстановка и като цяло ще реши казуса с нестабилната работа на процесорите Core от 13-то и 14-то потомство.

Компаниите Asus, ASRock и MSI към този момент започнаха навреме да пускат нови версии на BIOS, основани на новия микрокод на Intel, макар че от последното известие на Intel са минали единствено няколко дни, а самата компания съобщи, че нужните актуализации „ може да се наложи да почакат още няколко седмици “.

Според изданието Tom’s Hardware, чиито експерти са анализирали стартирането на нови версии на BIOS от производителите на дънни платки, всички модели платки Asus Z790 наподобява са получили „ актуализация на микрокода Intel 0x12B за решение на казуса с пренапрежението при луфт или лека интензивност “, предопределена да реши проблемите с неустойчивостта на процесора. Тези версии на BIOS обаче са във формат на бета версия.

За платките с чипсети Intel B760 и Z690 производителят към момента не е пуснал нови версии на BIOS. Последните актуализации за тези модели платки се основават на микрокода 0x129, пуснат още през август, когато Intel за финален път се опита да поправи неустойчивостта на своите процесори.

ASRock също пусна нови версии на BIOS, основани на микрокодa 0x12B за дънните платки Z790. Актуализацията е налична за Taichi, Riptide, Steel Legend и други модели платки. За платките, основани на чипсетa B760 и на предходното потомство чипсет Z690 към момента няма нови версии на BIOS. От това следва, че производителите се пробват да пуснат актуализации за водещите си решения допустимо най-скоро, а по-късно и за всички останали.

MSI е пуснала нови версии на BIOS единствено за определени модели платки с чипсет Z790. В случая новият фърмуер също е със статус „ бета “. За платките с чипсет B760 към момента няма актуализации, както и за платките с чипсет от серията Intel 600.

Gigabyte и Biostar не са пуснали нов фърмуер за BIOS все още на издание на тази публикация.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР