Партийният съвет на АЛДЕ прие с пълно мнозинство спешна резолюция

...
Партийният съвет на АЛДЕ прие с пълно мнозинство спешна резолюция
Коментари Харесай

След предложение на ДПС: Съветът на АЛДЕ прие спешна резолюция за Шенген

Партийният съвет на АЛДЕ одобри с цялостно болшинство незабавна резолюция за присъединението на България към Шенген, препоръчана от Движението за права и свободи.

Партиите-членки на Алианса приканват Европейския съвет неотложно да отстрани ветото върху присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство. Подчертавайки обстоятелството, че неоправданото несъгласие върху двете страни има редица негативни последствия, защото нарушава правилата на правовата страна, накърнява репутацията на Европейски Съюз, подхранва антиевропейската агитация, дискриминира жителите и предприятията. Либералите акцентират, че приемането на двете страни в Шенген ще укрепи външните граници на Европейски Съюз, ще усъвършенства съдействието сред правоприлагащите органи и ще насърчи икономическия напредък и търговията.

„ Продължаващото изключване на Румъния и България от Шенген подкопава правилата, на които е учреден Европейския съюз и кара някои жители да се усещат като второкласни членове на този съюз. Ние, либералите постоянно ще се застъпваме за присъединението на Румъния и България към Шенген. Това е мощен знак на европейското единение и взаимност. Сега е моментът да покажем нашата мощ. “, съобщи Кючюк пред делегатите.

Той изрази вяра, че всеки европеец ще употребява своята сила и мощ за една по-обединена, демократична и прогресивна Европа. По думите му недоверието на жителите в Европейски Съюз е подбудено от годините на неизпълнени обещания от популисти отдясно и отляво.

В публично признатият документ от Съвета, АЛДЕ приканва: Испанското председателство на Съвета да прегледа въпроса незабавно и да насрочи гласоподаване преди края на 2023 г.; Всички страни членки неотложно да отстранен ветото; Партиите членки на АЛДЕ да продължат да показват обществено своята поддръжка и да упорстват за присъединението на България и Румъния към Шенген.

Партийният съвет на АЛДЕ е вторият най-висш орган за взимане на решения в партията и заседава най-малко два пъти годишно, а тази есен хазаин на Съвета бе столицата на Румъния – Букурещ. На Съвета на АЛДЕ, Движението за права и свободи бе показано от Илхан Кючюк, член на Екологичен потенциал и съпредседател на АЛДЕ и Антоанета Асенова, интернационален секретар на Движение за права и свободи.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР