Партийните субсидии да бъдат намалени до 1 лев на глас.

...
Партийните субсидии да бъдат намалени до 1 лев на глас.
Коментари Харесай

Бившият шеф на Сметната палата: Високите заплати на депутатите са гаранция за по-малко корупция

Партийните дотации да бъдат понижени до 1 лев на глас. Готовност за това изрази министър председателят Бойко Борисов. Рисков ли е този ход?

"Ако напуснем терена на първосигналната страст и разсърждаваме от позициите на логиката и здравия разсъдък, ще стигнем неизбежно до извода, че политическите партии би трябвало да получават задоволително средства от държавния бюджет точно с цел да бъдат самостоятелни от други източници на финансиране. Трябва да има един източник, който да не води до корупция ", разяснява в утринния блок на Bulgaria ON AIR някогашният ръководител на сметната палата проф. Валери Димитров.

Според него, с цел да върви ритъма на политическия развой, партиите би трябвало да имат регулярни доходи и задоволително огромна дотация, само че да я харчат транспарантно. Той изясни, че има указател за имуществата им, само че в него не се вписват разноските. Димитров счита, че би трябвало и те да се вписват, тъй като това води до обществен надзор.

"Аз мисля, че нямаляването на дотацията ще удари по всички партии и ще направи българската политическа реалност доста по-тъмна, мътна, тъй като неразбираеми играчи ще получат опция да управляват партиите, тези които имат огромните пари, не би трябвало да имат директен достъп до политическия развой ", изясни Валери Димитров.

По неговите думи заплатите на националните ни представители са най-ниските измежду страните от Европейския съюз. Според него президентът и народните представители, би трябвало да получават високи хонорари, тъй като зад това е гаранцията, че ще има по-малко корупция.

Валери Димитров разяснява бюджета за идната година. "Това, което ми направи усещане, че са изведени целеви за активността на държавните институции стойности, които би трябвало да бъдат реализирани с предоставения запас и знаци за отчитане на резултатите. Ако този принцип се организира последователо и ясно, а освен да се заявява, България ще се промени коренно ", счита някогашният ръководител на сметната палата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР