Партийната субсидия да стане 1 лев. Това предложение за законови

...
Партийната субсидия да стане 1 лев. Това предложение за законови
Коментари Харесай

Партийните субсидии скараха депутатите

Партийната дотация да стане 1 лев. Това предложение за законови промени е внесъл в Народното събрание министър председателят Бойко Борисов, разгласи самият той тази заран в коридорите на Народното събрание след среща с парламентарната група на ГЕРБ. Като мотив Борисов акцентира, че „ към този момент сме се наслушали на доста популизъм и най-после у нас ще стане като в Чехия – милиардерите и олигарсите да са министър председатели “. Като „ тъпо “ дефинираха предлагането на ГЕРБ от левицата. Оттам обявиха, че намаляването на партийната дотация е спешен пиар на фона на редица проблеми и един разрушителен отчет на Еврокомисията за нашата страна.
 
След като показа обществено предлагането си, министър председателят Бойко Борисов изрази вяра то да бъде подкрепено. Спестените от партийни дотации средства щели да се влагат в ясли и детски градини.
 Бойко Борисов Владислав Горанов БГНЕС

 
„ Много се наслушахме на популизъм. Ще стане най-после като в Чехия в доста страни милиардерите да са и министър председатели - няма да мине доста време и партиите ще станат благосъстоятелност на предприемачите. Но нали знаете, в една полуда, който се разгласи против лудите, самичък го афишират него за вманиачен. Затова през вчерашния ден взехме решение на Министерския съвет, издадохме разпореждане, входирахме го нощес в Парламента, събрахме се сутринта с групата, с цел да го защитят и вкарваме закон за 1 лев партийна дотация “, съобщи Борисов.
 
„ Да забележим тогава по какъв начин ще се оправят партиите на идващите избори, по какъв начин ще заплащат, по какъв начин ще заплащат на социолози и политолози. Сиреч, няма да понасям повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да било. Толкова са ми ясни тези игрички - те да са хубавите. Аз бих на изборите помните като кмет - без 1 лев, без партия, без нищо “, добави той.-->
 
По думите му със спестените пари ще се строят детски градини и ясли.

 
„ Когато се одобри законът за смяна на дотациите, всички партии ще върнат всичко наддадено в бюджета “, сподели още министър председателят.
 
На въпрос дали е получил поддръжка от сътрудниците си за понижаване на дотацията за партиите и обединенията на 1 лева за глас, Борисов отговори: „ Партньорите са в залата. Мен никой не ме пита за доста оферти – слушам ги всеки ден от кого ли не. Ние настоявахме преди години да е 1 лева дотацията, само че очевидно тогава някои сили надвиха “.
 
Борисов разясни, че през вчерашния ден е входирана смяна в закона и цифрата от 11 става 1.
 
„ Ние, кабинетът, внасяме нов закон и сме ясни – 1 лев. И сега, в който одобряват закона, това, което ГЕРБ е получила наддадено, както и всички други партии, връщаме неотложно в бюджета “, изясни Борисов.

 Крум Зарков Българска социалистическа партия БГНЕС
Като спешен пиар дефинираха от Българска социалистическа партия предлагането за понижаване на партийната дотация. Според депутата Крум Зарков това е тенденциозен ход, който цели да отклони публичното внимание от действителните проблеми:
 
„ Жалко е, тъпо е на гърба на закона и на гърба на Народното събрание и държавния бюджет да се прави спешен пиар. След като бяха хванати в неточност от прокуратурата за пресмятане на дотациите и след унищожителния отчет на Европейска комисия, през днешния ден се прави ход, с който се цели да се отклони публичното внимание “, уточни Зарков.
 
„ Въпросът за метода, по който се финансират партиите, е доста сериозен. Не е обикновено да се внесе актуализация на бюджета сутринта, след два часа е планувана комисия и по този начин... джаста-праста! Така не е вярно “, добави той и сподели, че деликатно ще обсъдят това предложение.
 
„ Няма да се оставяме да ни пришпорват по този начин, ще създадем и нашите оферти. След като са решили да отворим за диалог държавния бюджет, това е добър мотив да внесем нашите оферти, както за Данък добавена стойност ставките, по този начин и за поддръжка на младите фамилии. Нека този спор се състои, няма нищо неприятно. Ще обсъдим този въпрос съществено “, уточни още Крум Зарков.

 
Той напомни, че в събота имат значим партиен конгрес - Националния съвет на партията, където също ще обсъдят това.
 
„ Ние сме декларирали готовността да върнем всички надвзети пари, а в този момент стана кристално ясно, както от мненията на прокуратурата, по този начин и от състоялия се спор, че грешката е била в метода, по който законът се извършва, а не по какъв начин законът е написан. В този ред на мисли те, в случай че не престават по този начин, през днешния ден може да предложат 1 лев дотация в закона и след това да пресмятат на 5-6, на колкото решат. Нека подходим съществено, въпросът е значим “, сподели още Зарков.

 Валери Симеонов БГНЕС
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че министър председателят съставлява изпълнителната власт и няма място в Народното събрание.
 
„ Премиерът е от изпълнителната власт и няма работа в Народното събрание, още по-малко да споделя какво ще прави Народното събрание “, съобщи първо той.
 
След това Симеонов даде поръчка, че ще поддържа предлагането за понижаване на партийната дотация, само че с избрани ангажименти:
 
„ Най-голямата заплаха е, че тогава партиите ще паднат в ръцете на огромни, скрити и подмолни стопански играчи. Т.е. както се споделя – олигархията. Предложението за намаляването на дотацията ще го подкрепим – това е естествено. Но би трябвало да има и текстове, които да дават опция за публично финансиране на партиите. Защото не виждам какво неприятно има в това да вземем за пример телевизия СКАТ да оказва помощ на НФСБ, както е било и преди – публично, декларира се, заявяват се сумите. Защото другото е клатушкане към популизма. За страдание, залитането не е единствено на отвън политически или отвън парламентарни играчи, а го вършат и огромни партии “, съобщи Симеонов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР