Партията ни трябва да насочи енергията си към спечелването на

...
Партията ни трябва да насочи енергията си към спечелването на
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Ключово е да се намери път към всички крила в БСП


Партията ни би трябвало да насочи силата си към спечелването на парламентарния избор

Първите директни избори за ръководител на Българска социалистическа партия бяха свързани с доста интриги, провокации и извадиха за следващ път нескрито вътрешните проблеми в столетницата. В последна сметка се оказа, че електоратът на Българска социалистическа партия към момента е прекомерно порядъчен и следва традицията за поддръжка на водача. Какво следва след избора на Корнелия Нинова за още един мандат, ще има ли чистка на враговете с партиен билет и ще бъде ли овладян и Националния съвет от лидерката. На тези въпроси дава отговор ръководителят на столичната организация на Българска социалистическа партия Калоян Паргов.

ВИЗИТКА: Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 година в Пловдив. Завършил е Втора британска езикова гимназия с британски и испански език. Висшето си обучение получава в УНСС със компетентност " Международни връзки ", магистър по " Европейска интеграция ". Председател е на Градския съвет на Българска социалистическа партия в София и на групата общински съветници от " Българска социалистическа партия за България " в Столичния общински съвет. Член е на Изпълнителното бюро на партията.

- Г-н Паргов, какво демонстрираха първите директни избори за ръководител на Българска социалистическа партия?
- Имаше доста огромни упования и терзания от това, по какъв начин ще се организира този избор. В София се постарахме да осигурим оптималната осведоменост за хода на акцията и точност и бистрота на изборния развой. Вътрешният избор сподели, че Българска социалистическа партия има сила. Сега тази сила би трябвало да бъде канализирана и ориентирана към спечелването на парламентарните избори. Същата готовност би трябвало да бъде възпроизведена и на национални избори и да не остане регистрирана единствено в границите на вътрешно-партийния живот. Това е главната задача. Необходимо е този хъс за победа да покажем и в борбата, която следва с нашия главен конкурент.

- Как се случи по този начин, че Корнелия Нинова, без значение от рецензиите вътре в партията, бе определена с над 80%?
- Резултатът е в действителност впечатляващ и дълго ще се разяснява - в партията и отвън нея. Той е назидателен за всички останали участници във вота, които имаха претенциите да бъдат опция на Нинова. Този резултат е и доста задължаващ. Той вменява огромни отговорности в отговор на огромни упования и очаквания. А те би трябвало да бъдат материализирани в околните няколко месеца.

- Права ли е Нинова като твърди, че партията в никакъв случай не е била по-консолидирана?
- Има два прочита на този въпрос. Да - от позиция на вота на членовете на партията, които участваха в избора. И не - от позиция на тези, които не се включиха в него, а те са повече от 25 000 души. Ключово е да се откри път към всички представители на другите крила и течения в Българска социалистическа партия и те да бъдат приобщени. Имаме три значими задания. Първата е точно консолидацията на партията, която да се прояви на първото съвещание на идния юбилеен 50-и Конгрес и по-късно във образуването на новите национални органи. Това ще покаже дали ще се върви към консолидиране или ще се пропилее силата от вота. Втората е да се положат старания да се консолидира лявото пространство, без значение кой с каква електорална тежест разполага. Много е значимо в идните избори Българска социалистическа партия да е съединителен център на лявото. Нещо което предходната година се опитахме да създадем на локалните избори в София и то даде резултат. Третата задача са диалозите с онази част от обществото, която отхвърля модела ГЕРБ и търси неговата опция. Въпросът е какъв знак към тази хора ще дадем, с цел да припознаят Българска социалистическа партия като търсената опция и да я поддържат на парламентарните избори.

- Говорите за консолидация, само че след всичко, което се случи по-вероятно не Ви ли наподобява една сериозна чистка в управлението на партията?
- В момента всички очи са вперени в спечелилия - и като упования, и като очаквания. От това какви са първите стъпки на Нинова, ще зависи в каква посока по какъв начин ще тръгнат процесите в партията. Отговорността е напълно в нейните ръце.

- Нали не сте не запомнили, че наближават и парламентарните избори и че Нинова ще реди и листите за депутати?
- Листите се редят от партийните организации. На своите конференции те вършат предложенията и показват своите желания. Националният съвет разисква водачите и местата в листите на гражданските и съдружните квоти. Това се предлага от Изпълнително бюро и ръководителят на партията има интензивно присъединяване. Винаги е било по този начин. От метода, по който се подредят листите, от съотношението сред доволните и недоволните, от броя на осъществените и неосъществените представители на другите структури, ще зависи по какъв начин Българска социалистическа партия ще влезе в акцията. Знаете, че постоянно когато се редят листите във всяка една групировка, а нашата партия не прави изключение, има доста напрежение. А когато се подредят, има и доста усмивки, и доста тъжни погледи.

- Казвате, че би трябвало да се консолидира лявото политическо пространство. Какво в действителност има там?
- Има голям брой обединения и водачи на отзиви, които имат своето наличие в политическия живот и несъмнено въздействие. Една огромна част от тях, да не кажа всички, произлизат от Българска социалистическа партия, само че са излезли, по една или друга причина от партията. Опитът демонстрира, че тези хора даже да не съумеят да осъществят политическите си упоритости, могат да навредят на резултата на Българска социалистическа партия, в случай че сме едни против други. И това се е случвало на предходни избори. Важно е да създадем по този начин, че тези трудности да бъдат преодолени и левият избор да не се разпилява.

- Как ще накарате излезлите от Българска социалистическа партия да се върнат при нея?
- Не приказваме да се върнат. Говорим за обединяване към обща стратегия за развиване на България, която да имаме късмет да осъществяваме, посредством сполучливо показване на парламентарните избори.

- На локалните избори в София не играхте с левите, играхте с десни партии.
- На локалните избори в София направихме един формат, който потвърди, че вървим в вярната посока. В лявото имаше един претендент за кмет и това бе Мая Манолова. Този претендент беше подсилен от левия набор, несъмнено в главната бе Българска социалистическа партия. Тя приобщи и гласоподаватели от център-дясно, които я поддържаха. Докато вдясно се оказаха с няколко претенденти.

- Възможно ли е още веднъж да имате допирни точки с „ Демократична България “? Гледате ли на тях като вероятен съдружен сътрудник?
- Коалиционната политика е дълъг и комплициран развой. Имам поради дейности преди, по време и след изборите. На този стадий би трябвало да се съсредоточим върху конструирането на съдружни връзки и партньорство преди изборите. Коалиция не значи група от партии, които подписват съглашение по какъв начин да си разделят депутатски места. Партньорството може да бъде и в други форми на взаимоотношение и общо посланичество. По време на избори доста значим миг е оформянето на двете съществени групи партии - „ за “ и „ срещу “ досегашното ръководство. Със своята акция втората група ще работи за понижаване на електоралното въздействие на ръководещата партия. Не по-малко значим е и въпросът за следизборната управническа коалиция. България е обречена в идващите години да бъде ръководена от обединения. Въпрос на преценка е кои са алените линии, от които не трябва да се отстъпва. Освен общата цел - промяна на модела, е нужно да кажем какво следва по-късно. Това извънредно интересува българските жители. Трябва да знаем имаме ли и кои са допирни точки с други партии по здравната система, по положението на стопанската система и ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати за развиването u, по данъчната политика, по какъв начин се преодоляват неравенствата и бедността, какъв учебен модел е необходим и т. н.

- Говорите за промяна на модела, само че за какво Българска социалистическа партия като най-голямата опозиционна партия не излезе първа на митинг против съществуващия модел, а много късно призовахте членовете си да поддържат недоволството на жителите?
- Не съм склонен с Вас. Ние бяхме измежду първите, които излязоха на митинга на 9 юли, който сложи началото на вълната от неодобрение, която продължава повече от два месеца. Българска социалистическа партия приказва към този момент повече от четири години за минусите и пороците на модела ГЕРБ. Доста от нещата, които чуваме в този момент като искания от митингите, Българска социалистическа партия е поставяла в дневния ред на обществото - и с вотовете на съмнение, и в изказвания от парламентарната естрада. През последните месеци, най-много след началото на пандемията от ковид и ограниченията свързани с нея, се изостри чувствителността на обществото - ускори се негодуванието от неналичието на правдивост и вероятност, гарнирана с безпардонност от страна на властимащите. Това изкара доста хора на улицата. Ясно се вижда, че те не желаят да бъдат рамкирани и да ги оцветяват в алено, синьо, зелено. Те смятат себе си за представители на гражданското общество. Ние присъстваме интензивно, само че не се опитваме да яхнем митинга, тъй като би било недалновидно и неправилно. Тази социална мощ би трябвало да бъде ориентирана към смяна, към задаване на нова посока на страната - връщане на смисъла на институциите и разделянето на управляващите. Протестът не е едносъставен, не излъчва еднородни и еднопосочни послания, само че следва общата цел - промяна на модела на ръководство.

- До този миг не съм схванала какъв модел на ръководство желае тъкмо Българска социалистическа партия.
- На първо място желаеме връщане на центъра на властта в Народното събрание. Нямаме потребност от политически функционери, които единствено да разхождат гордо костюмите си в Министерски съвет. Не премиерска, а парламентарна република, в която господство на закона е над всичко, както повелява конституцията. Трябва да се върне ролята на Народното събрание като законодателен орган, който отразява вижданията на хората, които са изпратили своите представители в него. Те би трябвало да пазят ползите на жителите - посредством законодателството, което одобряват и с метода, по който оказват надзор над държавното управление. Моделът, по който се ръководи сега страната, тотално се разграничава от това, което познаваме като демократични правила.

- Извинявайте, но сега в Народното събрание съвсем няма адвокати. След като желаете промяна на модела, би трябвало да има способени хора, които да пишат законите.
- Ние постоянно сме държали на експертното начало при хората, които изпращаме в Народното събрание - потвърдили се в своята професионална сфера. Но не постоянно се реализира нужния баланс сред тях и тези, които са известни. Често вотът е несъизмерим, т. е. не е основан на качествата на един или на различен претендент. Мажоритарният детайл, който бе прибавен през 2009 година, сподели, че гласоподавателите работят, водени не от рационални причини, а от друга мотивация. След като избраха млада общинска служителка от Белоградчик пред уважавания, у нас и по света, хирург проф. Радослав Гайдарски или партийния функционер Цветан Цветанов пред ерудита професор Андрей Пантев във Велико Търново. Такива образци могат да се дадат доста. Това демонстрира, че даже и да се даде опция за избор на изявени експерти, ирационалното надвива.

- Започнаха ли в Българска социалистическа партия диалози и за президентските избори, които предстоят следващата година?
- Съвсем скоро ще завърши вътрешно-партийната акция в Българска социалистическа партия, която този път, поради изключителното състояние и противоепидемичните ограничения, продължи невиждано дълго - повече от 9 месеца. Както споделих и при започване на диалога ни, идната задача е подготовката за парламентарните избори. Като част от нея ще бъде работата по бюджетите на страната и на общините - целите, които ще отстояваме и политиките, с които ще ги осъществяваме. А президентските избори са след повече от година. Има доста вода да изтече до тогава. Динамиката е прекомерно огромна, с цел да можем занапред да приказваме за тях.

- Възможно ли е за повторно да застанете зад Румен Радев?
- На този стадий друга догадка няма, или най-малко не съм чул.

- И последно да попитам по какъв начин си представяте Корнелия Нинова в ролята на котарака Леополд да призове - ребята, давайте жить заедно?
- Това, което се случва в този момент в Българска социалистическа партия, нееднократно се е случвало през последните 30 години., Може би не е било толкоз дълго във фокуса на внимание, и не е било по този метод, само че е имало оспорвани лидерски борби още от зората на демокрацията - борбата сред Лилов и Луканов и изваждането на напред във времето на Жан Виденов, идването на Георги Първанов, изваждането напред на Сергей Станишев, борбата сред Миков и Стойнев, по-късно тази на Нинова с Миков. Все борби, които имат своите особености. Това е част от спецификата на Българска социалистическа партия.

- И след всички борби се възцаряват мир и обич?
- След всеки избор следват апели: „ Дайте да се съберем и да насочим напъните си към нашия външен конкурент “. Българска социалистическа партия има този инстикт - вътре може да се препираме, да дискутираме, да се караме, да имаме остри идейни конфликти, само че когато пред нас стои някаква опция или заплаха, Българска социалистическа партия постоянно съумява да се събере и да остави вътрешнопартийните несъгласия на назад във времето. Надявам се, че този инстикт към момента е непокътнат и този път ще сработи.

- Очаквате ли някакви изненади на идния конгрес?
- В събота следва последният пленум преди 50-ия Конгрес. На него ще разгледаме политическите документи, които ще се разискват на първото съвещание на конгреса, когато ще бъдат определени нов Национален съвет, който ще образува политиката на партията през новия мандат, и надзорен орган. Това е планувано, а дали ще има изненади, не мога да предсказвам.

Източник: Труд
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР