Партията на Веселин Марешки Воля обяви, че е внесла в

...
Партията на Веселин Марешки Воля обяви, че е внесла в
Коментари Харесай

Марешки внесе в парламента закона за личната помощ на Мая Манолова

Партията на Веселин Марешки " Воля " разгласи, че е внесла в Народното събрание законопроекта за персоналната помощ, направен от екипа на омбудсмана Мая Манолова, който се употребява с поддръжката на протестиращите майки на деца с увреждания, издигнали палатков лагер пред Народното събрание.

Целта е законопроектът да бъде гласуван оптимално бързо в пленарна зала, обявиха от партията.

Омбудсманът Мая Манолова и майки на деца с увреждания внесоха в петък в Народното събрание проектозакона за персоналната помощ и дадоха петдневен ултиматум на депутатите някой от тях да го припознае и придвижи за разглеждане, в противоположен случай ще преминат към ефикасни протестни дейности.

Подкрепяният от майките законопроект за персоналната помощ на омбудсмана беше неодобрен в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания преди две седмици и бе неодобрен както от национално представителните организации на хората с увреждания, по този начин и от синдикатите. Основните рецензии към него са, че той е ориентиран към решаването на проблемите на дребна група хора и се отнася единствено до една обществена услуга, което не взема решение сложно проблемите на хората с увреждания.

Законопроектът на Манолова планува поддръжка на всички хора с увреждания с право на непозната помощ, до момента в който в този момент едвам 14 хиляди от имащите право общо 77 хиляди души получават такава помощ. Това са хората, които сега получават т. нар добавка за непозната помощ в размер на 90 лв..

Проектът на омбудсмана планува асистентска грижа да се получава след самостоятелна оценка на потребностите на всеки с увреждане и се отстранява плановия принцип на финансиране на услугата, което в този момент я прави получавенто ѝ нередевно. По калкулации на омбудсмана и екипа ѝ за финансирането на измененията ще са нужни в допълнение 100 млн. лв. годишно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР