Партията на свободата (FPÖ) в Австрия - евроскептична, често проруска

...
Партията на свободата (FPÖ) в Австрия - евроскептична, често проруска
Коментари Харесай

Евроскептична партия в Австрия е най-популярна с вече с близо 10 пункта преднина

Партията на свободата (FPÖ) в Австрия - евроскептична, постоянно проруска и много вдясно от центъра, усили преднината си като най-популярната в страната с още 5 процентни пункта по отношение на март. Това има значение и за България, защото федералният закостенял канцлер Карл Нехамер води във връзка с разширението на Шенген и имиграцията политика, по-скоро клоняща към позициите на FPÖ, която е съперник на консолидираното в Европейски Съюз.

Проучване на организация INSA, извършено в интервала 4-6 юли, сподели, че тя има поддръжката на 32% от гласоподавателите. Така преднината ѝ по отношение на втората по попуярност дясноцентристка Австрийска национална партия (ÖVP) е 9%.

Следват социалдемократите с 22% след загуба на 4 процентни пункта за четири месеца. Зелените - другата партия в държавната коалиция - са с 9%, което прави общо 32% за двете ръководещи във Виена партии. Също с 9% са проевропейските либерали от NEOS (Das Neue Österreich).

Във напредък е крайната десница и в Германия, където наближава по известност опозиционния съюз сред ХДС и баварската ХСС. Проучване от 7-9 юли сподели, че " Алтернатива за Германия " (AfD) е с 22% поддръжка (+3 процентни пункта единствено за месец), до момента в който ХДС/ХСС е с 26% (-2 п.п.). ръководещите социалдемократи са трети с 18% (-2 п.п.), като съдружните им сътрудници Зелените прибавят 14%, а демократичните Свободни демократи - 7% (-1%).

Това прави общо 39% поддръжка за държавната коалиция, само че и не дава отговор на въпроса за възможностите на водещата опозиционна ХДС/ХСС да сглоби солидна опция към себе си. Причината е, че на федерално равнище никой не желае да влиза в ръководство с AfD. Другата партия в Бундестага са някогашните комунисти и отделилото се ляво крило на ГСДП от Лявата партия (5% популярност), които също са изолирани от десетилетия.

 Евроскептична партия в Австрия е най-популярна с към този момент с близо 10 пункта преднина
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР