Партията на Слави Трифонов - Има такъв народ стартира от

...
Партията на Слави Трифонов - Има такъв народ стартира от
Коментари Харесай

Извънредно! Утре Слави Трифонов стартира референдума за президентска република

Партията на Слави Трифонов - " ИТН " започва от на следващия ден процедурата по осъществяване на народен референдум за привикване на Велико национално заседание и смяна на формата на държавно ръководство - от парламентарна на президентска република.

Това стана ясно преди малко след малко известие от пресцентъра на Има Такъв Народ. Ето какво оповестиха от партията:

" На 23.01.2023г, понеделник, в 11 часа представители на инициативния комитет за образуване и съгласуване на подписка за производство на народен референдум ще внесат съобщение до ръководителя на 48-ото Народно заседание на Република България, с което ще стартира подписка за производство на народен референдум по следния въпрос: Подкрепяте ли производство на избори за Велико национално заседание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно ръководство от парламентарна република в президентска република? Уведомлението ще бъде импортирано в Администрацията на Народно събрание, вход " Дондуков ". "

Припомняме, че още през предходната година Слави Трифонов анонсира, че обмисля да предложи смяна на държавния модел за ръководство. Впоследствие той бе поправен от Ива Митева, която посочи, че Трифонов не е имал поради напълно президентска република, а по-скоро " полупрезидентска ", в която президентът ще уточни министър-председателят и кабинета, а Народното събрание ще се избира директно и ще управлява изпълнителната власт. 

Слави Трифонов има опит с референдумите и преди години над 2,5 млн.души поддържаха неговото допитване с три въпроса:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна изборна система с безусловно болшинство в два тура?
2. Подкрепяте ли въвеждането на наложително гласоподаване на изборите и референдумите?
3. Подкрепяте ли годишната държавна дотация, отпускана за финансиране на политическите партии и обединенията, да бъде един лев за един получен автентичен глас на последните парламентарни избори?

Тогава не доближиха 12 хил.гласа, с цел да се одобри резултата от референдума като наложителен. Въпросите се вкараха в Народно събрание и в последна сметка запиляха по комисиите.

За да се одобряват резултатите от референдума, т.е. - да се свика Велико национално заседание с желаните от Трифонов въпроси, ще би трябвало да гласоподават 51 % от имащите право на глас, което е малко над 3,3 млн.души. Предвид ниската изборна интензивност сходна цифра е немислима и по-вероятно Слави прави опит да подсети за себе си с този ход.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР