Партията на Слави Трифонов Има такъв народ саботира в сряда

...
Партията на Слави Трифонов Има такъв народ саботира в сряда
Коментари Харесай

ИТН саботира коалицията за избора на шеф на БНБ

Партията на Слави Трифонов " ИТН " саботира в сряда опитите ръководещата коалиция да контракти консенсусна и професионална фигура за шеф на Българската национална банка (БНБ). По предложение на Има Такъв Народ и с гласовете на опозиционните ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " бе призната нова процедура за избор на началник на централната банка, макар недоволството на най-голямата групировка в ръководещата коалиция - " Продължаваме промяната ".

Сред четирите партии в обединението от седмици има напрежение по въпроса кой да оглави Българска народна банка. " ИТН " още да не са внесли публично номинацията на своя народен представител Любомир Каримански, само че очевидно има напън тъкмо той да заеме поста. По неофициална информация обаче " Продължаваме промяната " упорстват за човек от своите среди.

Липсата на консенсус по тематиката беше и една от аргументите за неуспеха на предходната процедура за избор на шеф на Българска народна банка.

Така поради партията на Слави Трифонов се стигна до объркващ ерес измежду ръководещите, довел до това, че в сряда сутринта по гледище на ИНТ и с поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ", в дневния ред на Народното събрание бяха включени нови процедурни правила за избор на шеф. Те бяха признати както ги желаеха Има Такъв Народ, още веднъж с гласовете на тези четири партии, макар несъгласието на Политическа партия.

Правилата плануват претендентът да е магистър, което по неофициална информация отстрани едно от възможните оферти на Политическа партия, защото въпросният проектокандидат е приключил в чужбина. Освен това процедурата е със доста по-кратък период от провалилата се – 7, вместо 20 дни за номинации. По време на дебатите от най-голямата партия се пробваха да удължат времето - най-малко 14 дни и аргументираха настояването си с променената обстановка поради войната в Украйна, както и с това, че желаят диспути с опозицията. Аргументите им обаче бяха отхвърлени от Има Такъв Народ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

Зам.-председателят на Има Такъв Народ Тошко Йорданов съобщи, че когато една комисия е предложила нещо, е разумно да се одобряват решенията на специалистите, които парламентарните групи са изпратили там, а не да се трансформира в пленарната зала.

" Какво ни подсигурява, че в идващите дни ще се организира подобен спор? Ако желаете по-дълъг период, не ви ли се коства почтено да разкажете в тази зала какво се случи в границите на предходния ", сподели Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

Той акцентира, че не вижда съображение процедурата да се бави. " В тази зала има прелестни хора за поста - Георги Ганев от " Демократична България ", Петър Чобанов от Движение за права и свободи, Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС също бил подобаващ за поста. Ами ние ги търсим в МВФ, в Сингапур, пък те ни отхвърлят. Задкулисието търси собствен претендент за поста гуверньор и за подуправителите, това е единствената цел за неразбирателството и бавенето ", разяснява Цонев.

В същия дух се изрече Тома Биков от ГЕРБ: " Искате позицията, само че нямате човек, или, може би, в случай че имате, се страхувате да го предложите, тъй като няма да бъде признат, има нещо към него ".

Владимир Табутов от Политическа партия отговори, че първата фаза от процедурата се е провалила освен поради най-голямата партия, а тъй като всяка парламентарна група има право да предложи собствен претендент.

По неофициална информация отхвърленото искане за най-малко две седмици за номинации е имало за цел обединенията в ръководещото болшинство да имат време да обсъдят разнообразни кандидатури и да се обединят към една, само че друга от Каримански. Ако обединенията в ръководството внесат две или повече обособени кандидатури, то тогава решението кой ще е шеф на Българска народна банка ще е в ръцете на опозицията в лицето на ГЕРБ и Движение за права и свободи, защото ръководещите ще гласоподава " шарено ". Сега обаче ръководещите ще имат единствено седмица в опит да се опитат да намерят консенсусен вид.

През почивните дни Каримански съобщи, че партията му в твърдо решена да го номинира за шеф на Българска народна банка, макар че " по 5 разнообразни канала разнообразни специалисти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или различен метод, да не бъда номиниран или да се откажа ". Това обаче го слага в странна обстановка, тъй като той сега е ръководител на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на която би трябвало да се изпращат кандидатурите. Така, в случай че Има Такъв Народ фактически го издигне, ще изпрати кандидатурата му на него самия.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР