Партията на премиера Бойко Борисов е първа на произведените вчера

...
Партията на премиера Бойко Борисов е първа на произведените вчера
Коментари Харесай

Отзвук в западните медии след изборите у нас

Партията на премиера Бойко Борисов е първа на създадените през вчерашния ден парламентарните избори в България, само че на него ще му е мъчно да образува ръководеща коалиция, пишат западни издания.

Британският вестник " Файненшъл таймс " отбелязва, че проучванията отреждат първо място на партията на дългогодишния министър-председател, което му дава преимущество за сформиране на държавно управление. Борисов, който е отпред на най-бедната, а съгласно неправителствената организация " Прозрачност без граници " - и на най-корумпираната страна в Европейския съюз, обаче може да се затрудни с образуването на коалиция, така като конкурентните партии дадоха обещание да не се причислят към водена от него държавно управление.

Наблюдатели споделят, че съставянето на кабинет ще отнеме време и че са вероятни нови избори. Евентуалното закъснение може да попречи на България да получи нов транш от възстановителния фонд на Европейски Съюз и да осуети проектите й да се причисли към еврозоната през 2024 година, както и към Шенгенското пространство за свободно придвижване, отбелязва авторитетният стопански всекидневник.

Друго английско издание - таблоидът " Дейли Експрес ", вижда риск от поредна нестабилна страна членка на Европейския съюз, откакто изследванията предвиждат фрагментиран парламент.

Въпреки че партията му води на парламентарните избори в България, на премиера ще му е мъчно да образува ръководеща коалиция, написа френският вестник " Монд ". Партията на Борисов е първа, само че доста надалеч от болшинство, а протестните, антикорупционни партии реализираха неочакван пробив, обобщава изданието.

Изданието " Политико " написа, че българския министър председател го чака битка за политическо оцеляване. Бившият пожарникар и телохранител е с най-голямата партия, само че с дребни шансове да образува постоянна коалиция, обобщава американската медия.

" Политико " отбелязва, че слабото показване на избори те в неделя не дава на българския министър председател явен път за сформиране на съдружно държавно управление. Въпреки неуспеха в неделя, Борисов е остроумен политически състезател, който няма да си тръгне тихомълком, предвижда обаче изданието.

Партията на премиера печели избори те в България, само че сложните му връзки с политическите съперници вършат тежък неговия път към четвърти мандат отпред на най-бедната и най-корумпирана страна от Европейския съюз, разяснява друга американска медия - организация Блумбърг. Главните противници на партията на Борисов ГЕРБ дадоха обещание да не си сътрудничат с нея, само че и между тях, за образуване на ръководеща коалиция. При изискване че пътят към сформиране на ново държавно управление е нерешителен, премиерът прикани своите съперници да се обединят, с цел да оказват помощ на България да се оправи с ковид и икономическите провокации, отбелязва Блумбърг.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР