Партията на бившия служебен премиер Стефан Янев “Български възход влезе

...
Партията на бившия служебен премиер Стефан Янев “Български възход влезе
Коментари Харесай

"Политически номади": От кои партии идват депутатите на Стефан Янев


Партията на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев “Български напредък ” влезе в 48-ото Народно заседание по-късно съмнения.

Социолозите даваха неуверени очаквания, че " Български напредък " ще влезе в Народното събрание даже и в деня на вота 2 октомври.

Това е единствената, за която червени линии няма и наподобява подготвена да влезе в партньорство с всеки един от другите в Народното събрание.

Партията на някогашния длъжностен министър председател и за малко министър на защитата Стефан Янев изгря на политическата сцена в края на юни. Със поръчката, че разграничителни линии с другите партии няма да има и с първата отказала се - в деня на учредяването.

“Формацията е обект на нездравословен интерес и се цялостни със странни партийни парчета, и компрометирани персони ”, написа през юни съоснователят на " Български напредък " Ралица Симеонова.

Думите обаче на Ралица Симеонова не попречиха на по пътя ѝ към Народното събрание.

Партия “Български напредък ” ще има 12 народни представители. От трите столични региона в Народното събрание влизат водачът Стефан Янев, някогашната министърка на младежта и спорта в неговото държавно управление проф. Даниела Дашева и някогашният зам.-министър на енергетиката Георги Самандов.

Избирателите пращат в Народното събрание и хора с богата политическа биография.

Депутат от Хасково ще бъде Тихомир Георгиев. Той е инженер-геодезист и икономист. През годините се е кандидатирал за народен представител от листите на партията на Илиана Раева - " Обединена България ", за общински консултант от " Демократична България " и в този момент отново за народен представител от " Български напредък ".

Снимка: Ладислав Цветков


“Няма да обещаваме нищо, просто обещаваме да сме такива, каквито сме си ”, сподели той преди изборите.

От Благоевградската листа в Народното събрание влиза юрист Надежда Самарджиева. Тя се е явявала като претендент за общински консултант в Банско от Вътрешна македонска революционна организация, през предходната година се е пробвала за народен представител от " Изправи се, мутри вън ", а през тази става народен представител от листата на Янев.



“Няма да ви даваме доста обещания, само че ще ви обещаем, това да бъде вашият мандат, обещаваме ви, че ще ви потърсим отново след 2 октомври ”, сподели тя.

От Варна народен представител става Александър Николов - досегашен зам.-областен, препоръчан за поста от “Има подобен народ ”. От София област влиза човек със стаж в Народното събрание.

През 2013 година Гален Монев е народен представител от “Атака ”, а през 2014 година напуща групата и се причислява към “България без цензура ”.



През 2014 година Монев се явява с листите на “България без цензура ”, а през 2022 година с “Български напредък ”.

“Да, млада партия сме, събрани сме безусловно последните 3-4 месеца ”, сподели Монев през септември.

С най-богата съдружна просвета в 48-то Народно заседание влиза ръководителят на “Земеделски Народен Съюз ” Румен Йончев. През 2009 година Йончев се кандидатира за евродепутат от коалиция “Напред ”.



Там си партнира с Любен Дилов, който е народен представител от ГЕРБ-СДС. През 2013 година влиза в Народното събрание като народен представител от “Коалиция за България ” и на идната година излиза от обединението като " гласа на “България без цензура ” в Народното събрание ". На идващите избори към този момент е претендент в листата на партията на Николай Бареков. Влизат в Народното събрание като коалиция с партията на Христо Ковачки " Лидер " и там се кръщават БДЦ - “Български либерален център ”. Групата поддържа болшинството на ГЕРБ, само че и в този формат нещата не вървят. Краят на БДЦ идва след скандал за постове.

Пет години по-късно, след свалянето на кабинета на ГЕРБ, за изборите през 2021 година Румен Йончев се подрежда до партиите на митинга и е претендент за народен представител от " Изправи се! Мутри вън! ". И по-малко от месец преди старта на тази предизборна акция, наподобява проектите му са били да се яви с тях на 2 октомври.

" Ние идваме " не се явиха на изборите, само че Румен Йончев ще е народен представител, само че от “Български напредък ”, които са подготвени да се коалират с всички, в това число и с ГЕРБ.

В изборната нощ Стефан Янев съобщи, че мястото на партиите е да си взаимодействат, а не да се занимават с политически егоизъм.

В 48-я парламент ще взаимодействат и още трима депутати от ”Български напредък ” - Николай Благоев, за който се знае, че е притежател на склад за строителни материали в Стара Загора, Лилия Недева - някогашен шеф на дирекция в община Пловдив и инженерът Григор Захариев, който влиза в Народното събрание от Кърджали с 654 гласа, след преразпределяне на мандатите от ЦИК.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР