Партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов изглежда, че ще

...
Партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов изглежда, че ще
Коментари Харесай

Ройтерс: Българите гласуваха за ГЕРБ в стремеж към предсказуемост насред инфлация 


Партията ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов наподобява, че ще завоюва изборите в България, четвъртите в страната за по-малко от две години, защото доста гласоподаватели търсят предсказуемост от някогашния водач на фона на високата инфлация и енергийните разноски, разяснява Ройтерс.

Агенцията цитира „ Галъп интернешънъл “ и „ Алфа рисърч “, съгласно които ГЕРБ получава 24,6-25,5% от бюлетините, а главният им противник „ Продължаваме промяната “ остава на второ място с 18,9-19,9% съгласно екзитполовете.

„ Ако резултатът се удостовери, това ще бъде предвестител на тежки съдружни договаряния, които могат да завършат с провесен парламент или даже нов избор “, твърди организацията. „ Всеки от тези разновидности би удължил политическата неустойчивост и би повишил вероятността София да пропусне целевата си дата за влизане в еврозоната през 2024 година, написа още Ройтерс.

Телевизия France 24 отбелязва, че до момента в който на предния избор през ноември предходната година в центъра на вниманието е било необятно публикуваната корупция, а в този момент икономическите проблеми са преди всичко измежду опасенията на гласоподавателите.

„ Избирателите са загрижени за цените доста повече, в сравнение с за геостратегическите тематики, за които се карат политическите партии “, цитира медията политическият анализатор Антоний Тодоров.

Неотдавнашни изследвания разкриха „ боязън от зимата “ измежду доста българи, обезпокоени от очертаващото се влияние на възходящите разноски за отопление и храна.

Продължителната политическа неустойчивост попречва битката за осъществяване на промени и икономическия напредък. Тя също по този начин форсира отлива на младежи от страната, която към този момент е изгубила една десета от популацията си през последното десетилетие. А цената на провеждането на едни предварителни избори също е значим въпрос. Именно на него обърна внимание екс ръководещият Бойко Борисов: „ Похарчихме един милиард за избори, що се касае за построяването на четири стадиона в Пловдив “, цитира го France 24.

Новината за успеха на ГЕРБ се отбелязва и от Washington Post. Изданието отбелязва, че в случай че те потвърдят екзитпол резултатите, Борисов ще получи мандат за сформиране на четвъртия си кабинет.

„ Политическата изолираност на Борисов и намаляващата поддръжка за Петков значат, че пред нито един от водачите няма явен път за сформиране на държавно управление. Един нескончаем интервал на създаване на коалиция – и даже вероятността за пети избори – може да затрудни способността на България да се оправи с рекордната инфлация, проекта за приемане на еврото и последствията от съветската инвазия в Украйна “, твърди Блумбърг.

Партията на консервативния някогашен министър председател Бойко Борисов заема първо място на парламентарните избори в България, на фона на възходяща паника от покачващата се инфлация и последствията от войната в Украйна. Но 63-годишният деец и някогашен министър председател Борисов ще бъде изправен пред сложна борба за намиране на съдружни сътрудници, твърди Агенция Франс Прес в собствен коментар.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР