Партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов изглежда, че ще

...
Партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов изглежда, че ще
Коментари Харесай

Световните медии за вота в България: Уморени от избори, разделен парламент


Партията ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов наподобява, че ще завоюва изборите в България , четвъртите в страната за по-малко от две години, защото доста гласоподаватели търсят предсказуемост от някогашния водач на фона на високата инфлация и енергийните разноски, разяснява Ройтерс.

Агенцията цитира " Галъп интернешънъл " и " Алфа рисърч ", съгласно които ГЕРБ получава 24,6-25,5% от бюлетините, а главният им противник " Продължаваме промяната " остава на второ място с 18,9-19,9% съгласно екзитполовете.

„ Ако резултатът се удостовери, това ще бъде предвестител на тежки съдружни договаряния, които могат да завършат с провесен парламент или даже нов избор “, твърди организацията.

„ Всеки от тези разновидности би удължил политическата неустойчивост и би повишил вероятността София да пропусне целевата си дата за влизане в еврозоната през 2024 година

Българите гласоподаваха през днешния ден за четвърти път от година и половина със слабата вяра тези избори да доведат до сформиране на държавно управление , на фона на приближаващата зима, написа Франс прес. Перспективите наподобяват още по-мрачни поради скока на цените и войната в Украйна .

Повсеместната корупция беше съществена тематика на дебатите на последните парламентарни избори, само че този път водещата тематика беше икономическата неустановеност. Инфлацията в тази балканска страна, най-бедната в Европейския съюз, е близо 20%, напомня френската организация.

Според първите резултати от екзитполовете наподобява, че партията ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов печели изборите, само че може да срещне усложнения в съставянето на държавно управление, отбелязва Агенция Франс Прес.

Цитирани от организацията анализатори, прибавят, че Борисов е изолиран политически и ще има усложнения в намирането на съдружен сътрудник .

Днес някогашният водач още веднъж прикани останалите политици " да се вразумят ", като сподели, че е отворен към всички, които пазят " мястото на България в Европейски Съюз и НАТО ". 

Съперникът му Кирил Петков към този момент отхвърли всевъзможен съюз с индивида, който в неговите очи въплъщава " корумпираното минало " на България, акцентира Агенция Франс Прес.

В същото време се постанова да се бърза, тъй като поредицата от рецесии блокира промените, забавя растежа и форсира изселването на младежи от страната , която към този момент е изгубила една десета от популацията си за едно десетилетие.

Апатията на гласоподавателите в България прави още по-вероятно вероятността на още един разграничен парламент , който ще срещне компликации в съставянето на постоянна ръководеща коалиция , написа и Асошиейтед прес, като отбелязва, че изборната интензивност към 17 ч. е била по-ниска, в сравнение с предходните избори.

Според анализатори, представени от АП, това се дължи на умората на гласоподавателите и разочарованието от политиците , които не могат да основат ръководеща коалиция.

Агенцията припомня изказванията на прозападния някогашен министър председател Кирил Петков , че Москва е употребила хибридна тактичност , с цел да докара до свалянето на неговото държавно управление, което отхвърли да заплаща за газа в рубли и разгласи съветски дипломати за личност нон грата .

Ниската изборна интензивност облагодетелства ГЕРБ , която може да разчита на лоялни гласоподаватели . Шансовете ѝ за сформиране на държавно управление обаче са дребни, тъй като множеството ѝ съперници я упрекват в корупция, отбелязва АП.

Много българи споделят проруски настроения , което прави страната плодородна почва за нападателна агитация на Кремъл. Проруската партия " Възраждане " притегля доста гласоподаватели с помощта на тези усеща, като за разлика от общата позиция на Европейски Съюз, нейният водач Костадин Костадинов приканва за " цялостен неутралитет " на България във войната в Украйна, добавя организацията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР