Партия Воля внесе в парламента законопроекта за личната помощ, изготвен

...
Партия Воля внесе в парламента законопроекта за личната помощ, изготвен
Коментари Харесай

Воля внесе в парламента законопроекта на Мая Манолова за личната помощ

Партия " Воля " внесе в Народното събрание законопроекта за персоналната помощ, направен от екипа на омбудсмана Мая Манолова. Политическата мощ е и единствената все още, която е декларирала поддръжка за него.
От " Воля " акцентират, че задачата е законопроектът да бъде гласуван оптимално бързо в пленарна зала, " с цел да могат майките на деца с увреждания, които стачкуват от седмици в цялата страна, да могат да се приберат при децата си допустимо най-скоро ".
Законопроектът на Манолова беше показан за публично разискване на представителните организации на хората с увреждания и на синдикатите, само че те не го поддържаха. Мотивите против предложенията на омбудсмана са, че те обслужват единствено една дребна група хора с тежки здравни проблеми.
От своя страна Манолова съобщи през уикенда, че нейният законопроект дава опция на безусловно всички хора с увреждания да изискат персонална помощ. Тя посочи, че сега асистентските услуги се дават на планов принцип, на програмен принцип и въпреки за тях да се дават 169 милиона лв. годишно, действително достъп до такива услуги имат 11 158 хора с увреждания, т.е. асистентската услуга, която осъществя персонална помощ стига единствено до тези хора, а останалите получават една надбавка от 90 лв. за непозната помощ ежемесечно, която на процедура не може да им обезпечи нищо.
Финансовите планове на нейния проектозакон разрешавали 77 000 души да получат непозната помощ. Според омбудсмана ще са нужни още 105 млн. лева и всички нуждаещи ще се получат асистенти, като те няма да са по 8 часа за всеки, защото някои се нуждаят от доста по-малко.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР