Партия Възраждане може да остане без свое европейско семейство след

...
Партия Възраждане може да остане без свое европейско семейство след
Коментари Харесай

Кой не иска Възраждане за съюзник в европейската крайна десница

Партия " Възраждане " може да остане без свое европейско семейство след изборите за Европейски парламент през юни. Официалното присъединение на форлацията на Костадин Костадинов към крайнодесния блок в Екологичен потенциал е под въпрос поради опасенията на част от политицитеартиите в него за прекомерно околните връзки на българската партия с Москва.

Според обява на Le Monde на 28 февруари водачите на показаната в Европейския парламент партия " Идентичност и народна власт " са решили конференцията на крайнодесните партии в Европейски Съюз, която " Възраждане " планираше да организира в София на 12 април, да бъде анулирана, до момента в който се реши ще може ли " Възраждане " да стане част от това политическо семейство вота.

Членове на " Идентичност и народна власт " са италианската " Ла Лига " на Матео Салвини, френската " Национален общ брой " на Марин Льо Пен, немската " Алтернатива за Германия " на Тино Крупула и нидерландската " Партия на Свободата " на Герд Вилдерс.

Основната опозиция към присъединението на партията на Костадинов към " Идентичност и народна власт " идва от Франция, където Марин Льо Пен е сложена в обстановка по едно и също време да отхвърля непосредственост с режима на Путин и в това време да приема негови почитатели за свои съдружници в европейския десен блок.

" Въпреки че дебатът за Украйна не е водещ в дневния ред на френските политици, водачът на крайнодясното придвижване усеща, че той ще се завърне в оставащите по-малко от 100 дни от европейските избори на 9 юни и че няма смисъл да дава пояснения на тези, които като премиера Габриел Атал, виждат последователите на Льо Пен като " войските на Путин " във Франция, " написа Le Monde.

Освен че са настроени враждебно към мигрантите и европейската интеграция, снизхождението към режима в Кремъл е другата обща линия на бъдещата група " Идентичност и народна власт ". В момента тя е на шесто място по величина в Европейския парламент, само че упоритостите ѝ са да стане трета политическа мощ на изборите през юни.

Формацията към този момент си обезпечи поддръжката на крайнодесни придвижвания от България и Словакия, считани за наставлявани от Кремъл. В същото време " Алтернатива за Германия " и Австрийската партия на свободата - съществени сътрудници на Льо Пен, не престават да поддържат близки връзки с Москва.

Само преди стана ясно, че трима депутати от " Възраждане " се оказаха нанавръх втората годишнина от съветската инвазия в Украйна. Те се появиха на " Форум на поддръжниците на битката със актуалните практики на неоколониализма ", проведен от партията на Путин " Единна Русия ", а задачата на визитата им била подсилване на връзките сред България и Русия.

Близостта с Кремъл на тези партии тормози част от управлението на партията на Льо Пен, които към този момент не желаят да бъдат представяни като представителите на Путин във Франция. Притеснения по същата линия - непосредственост с Путин и отвод да се асоциират с режима му, има и измежду партиите членки на " Идентичност и народна власт " в Дания и Естония.

Официален водач на " Национален общ брой " сега е Жордан Барела, който пое поста през ноември 2022 година, когато Льо Пен съобщи, че занимава главно с парламентарната група.

Той е част от групата " Идентичност и народна власт " в Европейския парламент и също като водача на " Възраждане " Костадин Костадинов е прочут с хомофобските и антисемитските си провокации, а през декември 2023 е на една сцена с Бардела по време на събитие на " Идентичност и народна власт " във Флоренция, напомня изданието.

На същата сцена тогава бяха още италианският вицепремиер Матео Салвини, който е водач на крайнодясната партия " Ла Лига ", Тино Хрупала от немската крайнодясна партия " Алтернатива за Германия ", а неотдавна спечелилият изборите в Нидерландия Герд Вилдерс се включи по видеовръзка.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР