Партия Левица внесе иск до Основната прокуратура в Битоля за

...
Партия Левица внесе иск до Основната прокуратура в Битоля за
Коментари Харесай

Македонска партия поиска: Забрана на Културен център Иван Михайлов!

Партия Левица внесе иск до Основната прокуратура в Битоля за възбрана на активността на съдружие „ Културен център Иван Михайлов ” – Битоля. От партията се позоваха на член 65 от Закона за сдруженията и фондациите.

Безспорно е, че на жителите на Република Македония е обезпечена свободата на сдружаване за осъществяване и отбрана на техните политически, стопански, обществени, културни и други права и убеждения. Но ясни конституционни и законови разпореждания дефинират границите на реализацията на тази независимост.

Със своите програмни цели и действия на терен за одобряване на идеологията и реабилитация на облика и делото на Иван Михайлов, дейностите на сдружението са ориентирани точно към разпалване на национална ненавист и непоносимост, предприемане на дейности, противоречащи на Конституцията и закона и нарушаващи свободите. и права.на други лица “ – се показва във импортирания от Левица документ.

В устава на съдружие „ Културен център Иван Михайлов “ Битоля, признат на учредителното заседание на 12 март 2019 година, се прецизира, че задачата на сдружението е показване на живота, идеологията, реабилитация и осветляване на облика и творчеството на Иван (Ванчо) Михайлов.

Ноторен исторически факт е, че съгласно идеологията на Иван Ванчо Михайлов македонска нация и език не съществуват! Сдружението пропагандира тази идеология за смяна на националното схващане на македонския народ и в своите пространства е поместило откъс от Иван Михайлов в тази посока. Дейността на сдружението е ориентирана към отказване на свободите и правата на македонския народ за свободно изложение на националната му еднаквост. Освен това в обществените мрежи сдружението разгласява постоянно публикации със наличие, което насажда национална ненавист “, показват от Левица.

В същото време реабилитирането на личността и делото на Иван Михалов, който международната историография счита за потвърден помощник на Хитлер, съставлява прослава на фашизма и нацизма, като разпалва възприятие на национална и религиозна ненавист и непоносимост към еврейска общественост в Македония.

В документа се показва, че Левица чака прокуратурата да забрани ейността на съдружие „ Културен център Иван Михайлов ”.

БГНЕС напомня, че българският културен център " Ванчо Михайлов " в Битоля беше открит на 16 април в наличието на тогавашния министър-председател Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова. Това провокира голям брой мнения и рецензии, в това число на високо политическо равнище. Към България бяха отправени обвинявания в провокация поради несъответствуващия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна даже до апели за прекратяване на Договора за добросъседство и съдействие.

Преди дни БГНЕС заяви, че в град Охрид е записано съдружие „ Цар Борис III “, за което персонално Симеон Сакскобургготски е дал единодушието си. Това е второто сдружение, което се основава в западната ни съседка през последната година, и в което вземат участие единствено и само жители на Република Северна Македония и които имат единствено македонско поданство, само че се усещат като етнически българи.

Еврейската общественост и Фондът за Холокоста на евреите от Македония оповестиха, че с регистрацията на това съдружие се популяризират нацизмът и фашизмът и се популяризира език на омразата.

След публичните реакции от Министерството на правораздаването споделиха, че не е подавано искане за позитивно мнение в процедурата по регистрация. Същия ден Централният указател заяви, че Сдружението е записано по реда на Закона за сдруженията и фондациите.

На 21 април, единствено седмица след отриването на културен център " Ванчо Михайлов ", министър председателят на районен съд Македония Димитър Ковачевски съобщи, че до дни ще станат известни стъпките, които вероятно ще се подхващат по отношение на регистрацията на гражданското съдружие „ Ванчо Михайлов ” и откриването на културния център с това име в Битоля. Преди това ще бъдат прегледани всички аспекти на този въпрос, след което ще се вземе решение за по-нататъшни дейности. Според него, събитието по откриването на този център е „ освен това от провокация, тъй като е разбудило духовете от предишното, защото става въпрос за персона, която е била помощник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска страна на Павелич ”.

Няколко месеца по-късно, в ранните часове на 4-ти юни артистът Ламбе Алабаковски подпали входната врата на българския клуб " Иван Михайлов ". Няколко дни по-късно той беше арестуван, откакто самичък се яви в полицейското ръководство на града, само че доста бързо бе пуснат на независимост.

По време на антиеворопейските и антибългарски митинги при започване на този месец Алабаковски бе измежду главните оратори. Той изгори демонстративно Договора с България, Преспанското съглашение и " френското предложение ", които, съгласно него, били равностойни на фашизъм.

В средата на август президентът на районен съд Македония Стево Пендаровски съобщи, че са нужни незабавни промени в Закона за сдруженията и фондациите, в които недвусмислено да се реши въпросът с техните наименования. Те би трябвало да засягат и процедурата за регистрация на имена, включващи исторически събития и персони.

На 18 август Основна прокуратура в Охрид образува по сигнал произвеждане за инспекция на изказвания за вероятни пропуски при регистрацията на Гражданско съдружие " Цар Борис III " - Охрид. От прокуратурата оповестиха, че е издадено предписание до Централния указател за даване на цялата документи, обвързвана с регистрацията на това съдружие на българите в Македония.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР