Партия Има такъв народ продължава разговорите за подкрепа на

...
Партия Има такъв народ  продължава разговорите за подкрепа на
Коментари Харесай

Диалогът между партиите продължава: Ще намерят ли допирателна за правителство?

Партия " ИТН " продължава диалозите за поддръжка на нов кабинет. На среща с " Изправи се БГ! Ние идваме! " стана ясно, че са близки по доста от значимите за страната тематики. При срещата с Българска социалистическа партия се разбра, че имат и основни сходства, само че и разлики. Разговорите се водят без сделки за имена и постове. Не са поканени единствено от групировката на Бойко Борисов.

От " ИТН " и " Изправи се БГ! Ние идваме! " имат единодушие по доста от тематиките, предпочитани за България. Още обаче при първата среща ИБГНИ предизвестиха " ИТН ", че няма да поддържат държавно управление, в случай че върху него има въздействие на Движение за права и свободи.

След като през вчерашния ден се видяха с " Демократична България ", през днешния ден на масата на договарянията първи седнаха от " Изправи се БГ! Ние идваме! ". И те, както и " Демократична България " не желаят поддръжката на Движение за права и свободи за кабинета.

" Очакването е в действителност кабинетът да бъде излъчен от първата политическа мощ, да получи поддръжка преди всичко от " Демократична България " и от нас, а в него по никакъв метод да няма въздействие на Движение за права и свободи и ГЕРБ, ние сме против дългата ръка на Движение за права и свободи и против дългата ръка на ГЕРБ, които имат своите механизми за въздействие. Затова ще сме безапелационни, защото хората не желаят ГЕРБ и Движение за права и свободи да продължат да вземат участие в ръководството ", съобщи Мая Манолова.

" Малко ми е необичайно да казваш последната част от речта си, в случай, че никой от нас тук не желае нито ГЕРБ, нито Движение за права и свободи да вземат участие по някакъв метод в кабинета, нито късите им ръце, нито дългите им ръце. Тук това е... по какъв начин да кажа - оттова се потегля, по-късно се водят разговори за всичко останало. Това е нещо, от което няма мърдане ", разяснява Тошко Йорданов.

След срещата потвърдиха изискването си и позволиха вид, в който Движение за права и свободи и ГЕРБ гласоподават за кабинета в последния миг.

" Това е една от вероятните хипотези. Това е допустима догадка, Българска социалистическа партия може да решат да не поддържат държавното управление и тогава то ще виси на Движение за права и свободи. Какво вършим, в случай че ГЕРБ реши да поддържа държавното управление - това е допустима догадка, за какво не? Всъщност ГЕРБ е огромното зло и в действителност те в случай че на следващия ден решат да създадат мръсно на всички... ", счита Николай Хаджигенов.

" Изправи се БГ! Ние идваме! " и " ИТН " считат, че ги сплотява присъединяване им в митингите предходната година и поради това считат, че могат да работят дружно.

" Случи се това, което общо взето всички чакахме, ние нямаме разминавания в главната си цел - разграждането на тоя непоносим гербаджисйки модел, който души страната. Имаме идентични визии за правосъдната промяна, за обществената политика, имаме разминавания несъмнено в детайлите, тъй като сме разнообразни политически формациии, само че посоката е една и съща ", сподели Тошко Йорданов.

" За нас е значимо, че получихме цялостна поддръжка от Има Такъв Народ за целите, зад които стоим, като стартираме със обществените - повишение на приходите на българските жители, преизчисляване на пенсиите, което да се случи в най-скоро време. Ние сложихме една дата 1 октомври, т.е. пенсионерите да не чакат до 1 януари преизчисляването на пенсиите. Също по този начин поддръжка за фамилиите с деца, защото демографската рецесия е един от най-сериозните проблеми - ние към този момент сме внесли подобен законопроект за поддръжка на фамилиите и на децата ", добави Мая Манолова.

Преизчисляването на пенсиите се оказаха главен приоритет и за Българска социалистическа партия.

След повече от час среща " ИТН " и Българска социалистическа партия считат, че има доста тематики, по които могат да бъда единомислещи, само че и разлики. Според Българска социалистическа партия значимото е, че началото на диалозите са поставени, само че в последна сметка ще решат дали ще поддържат държавно управление на " ИТН " след Националния съвет на партията.

Сходствата сред партията на Слави Трифонов и Българска социалистическа партия са в закриването на Специализираните съд и прокуратура, в контрола върху основния прокурор и нов закон за Антикорупционната комисия.

" Повече общи и по-малко разлики. Оставаме на позицията си срещу приватизацията на ББР, срещу концесиите, имаме някои разлики по преизчисляването на пенсиите и по-точно по кое време да стане. Ние настояваме това да стане бързо, в този момент с актуализация на бюджета още тази година, с цел да помогнем на възрастните хора незабавно. Представата на сътрудниците е, че това би трябвало да стане следващата година с новия бюджет ", изясни Корнелия Нинова.

От " ИТН " са предложили на Българска социалистическа партия, както и на другите партии да сближават позиции в работни групи.

" Те са прекомерно обществена партия, ние сме по-практично настроени. Не знам дали му викате дясна или лява. Е, в този момент в случай че потегли да диря разлики, които не бяха търсени тук, има неща, по които може и да не може да се стиковаме ", добави Тошко Йорданов.

От Българска социалистическа партия и партията на Слави Трифонов направиха изказвания поотделно след срещата. И на трите извършени до момента диалози не са обсъждани съответни имена за министри, нито за министър-председател.

Разговорите на " ИТН " с праламентарно показаните групи не престават и на следващия ден, този път с Движението за права и свободи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР