Партия Граждански договор на премиера Никол Пашинян излиза начело с

Партия Граждански договор на премиера Никол Пашинян излиза начело с ...

Въпреки протестите и прогнозите Пашинян трупа голяма преднина на вота в Армения


Партия "Граждански договор" на премиера Никол Пашинян излиза начело с голяма преднина на вчерашните предсрочни парламентарни избори в Армения, предаде Франс прес, като се позова на частичните резултати.

Партията на Пашинян получава близо 59 процента от гласовете, а блокът "Алианс Армения" на основния му съперник - бившия президент Роберт Кочарян, към 19 процента, показват данните след преброяване на бюлетините в над 30 процента от изборните бюра.

Проучванията на общественото мнение даваха макар и леко - все пак предимство на блока на Роберт Кочарян "Алианс Армения" срещу партията на Пашинян.

"Вече знаем, че печелим победа на изборите и ще имаме убедително мнозинство в парламента", заяви Пашинян в реч, излъчвана пряко на страницата му във Фейсбук.

Арменският народ даде на нашата партия "Граждански договор" правомощия да управлява страната и на мен лично да я ръководя като премиер, каза той.

Пашинян призова привържениците си да се съберат в 20 часа тази вечер на площад "Република" в центъра на столицата Ереван.

В изборите участваха 25 партии и блокове. Към момента на затваряне на избирателните секции избирателната активност беше 49,4 на сто. В гласуването участваха 1 281 174 избиратели.

Изборите бяха насрочени след протести срещу подписаното от премиера Никол Пашинян примирие с Азербайджан, сложило край на 6-седмичния въоръжен конфликт за анклава Нагорни Карабах, припомня Асошиейтед прес. Премиерът бе подложен на натиск да подаде оставка заради условията на споразумението за прекратяване на огъня, по силата на което Баку си върна контрола над територии, изгубени по време на войната в началото 90-те години на миналия век.

Източник: dir.bg