Партия ГЕРБ внася в парламента 59 подписа на народни представители

...
Партия ГЕРБ внася в парламента 59 подписа на народни представители
Коментари Харесай

Борисов: Не знаем може ли да осъмнем във война ВИДЕО

Партия ГЕРБ внася в Народното събрание 59 подписа на народни представители с искане за привикване на изключително съвещание в Народно събрание поради възходящото напрежение в Украйна. Днес Алиансът заяви, че съдружниците от НАТО изпращат повече кораби и изтребители в поддръжка на силите за въздържане и защита в Източна Европа. Кремъл упрекна Съединените щати и НАТО, че ускоряват напрежението. На този декор предходната седмица името на страната ни беше забъркано поради настояването на Русия за евакуиране на войските на НАТО от България и Румъния. НАТО отхвърли това искане.

" Само доскоро на уеб страницата на НАТО излиза, че съдружниците в НАТО слагат силите си в бойна подготвеност и изпращат спомагателни подкрепления в Източна Европа поради агресивното държание на Русия ", уточни водачът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на ексклузивен брифинг пред медиите и добави: " Информираме се от задгранични източници ".

" Логичен е въпросът - когато НАТО е в цялостна бойна подготвеност, в какво положение е българската войска. До момента сме чули 3 изказвания - на министър-председателя Кирил Петков, което беше по средата, на външния министър, което беше остро, и на военния министър Стефан Янев, което беше уклончиво. А пък мненията на част от обединението са, че това са персонални отзиви. Давано ли е, желано ли е позволение за съюзническа бойна техника на територията на България ", разяснява водачът на ГЕРБ и уточни, че през днешния ден се организира Съвет на външните министри на Европейския съюз, отдаден на проблема Русия-Украйна, единствено че страната ни е показана от зам.-министър, а не от министър.

Борисов попита какво е по-важно, когато НАТО е в бойна подготвеност и се трансферират войски. „ На последно място е газът. Това са стомани, метали, доставките ще бъдат нарушени, с тези кораби, пък, в Черно море - туризма го забравяме”, разяснява още водачът на ГЕРБ.

" Моят астрален близнак – президентът на Румъния, свика Консултативен съвет. 15 минути по-късно изрази мнение. Ние към този миг не знаем може ли да осъмнем в положение на война, какво се случва и не знаем дали сме въвлечени, или не. Аз съм безжалостен съперник на войната, изключително в такава непосредственост до нас ", съобщи Борисов.

" Най-активна би трябвало да е позицията на президента, премиера, външен министър и министър на защитата. С ясни позиции. На място. В Брюксел. Но безмълвие... Външният ни министър да не отиде на съвета през днешния ден! Каква по-важна работа има, не знам. Затова ние внасяме 59 подписа на народните представители за изключително съвещание на Народното събрание. Ние като парламентарна република би трябвало да дадем явен мандат на държавното управление, на министрите, да бъдем по-единни отвсякога, с цел да пазиме нашата сигурност и ползи ", сподели още водачът на ГЕРБ.

По думите му, на нашата граница " се дрънкат оръжия " и трябват бързи и незабавни дейности и ясна позиция. Според него българското общество би трябвало да получи отговори на всички тези въпроси.

„ Ние сме член на НАТО и бойната подготвеност на НАТО значи бойна подготвеност и за нас. Знам, че по закон българската войска се привежда по различен метод. Но когато нашите съдружници са по този начин, ние какво вършим?! Правим се, че няма проблем, че не виждаме, не участваме в решението. Тотална интернационална изолация”, съобщи Борисов.

Малко след изказването на партия ГЕРБ стана ясно, че министър-председателят Кирил Петков привиква Съвета по сигурността. Заседанието е планувано за 25 януари от 16:30 ч. Участниците ще обсъдят напрежението към Украйна и проектите на съдружниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.
Свързани вести Кирил Петков привиква Съвета по сигурността поради Украйна Защо министър председателят изпревари президента със Съвета за сигурност и има ли разнобой сред Радев и Петков
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР