Партия Да, България (ДаБГ), която е в участващата във властта

...
Партия Да, България (ДаБГ), която е в участващата във властта
Коментари Харесай

Имам недовършена работа. ДаБГ преизбра Христо Иванов за свой лидер

Партия " Да, България " (ДаБГ), която е в участващата във властта коалиция " Демократична България " (ДБ), преизбра за собствен ръководител досегашния водач на групировката Христо Иванов, който беше и единствен претендент за поста.

Националната конференция на ДаБГ го избра с 692 гласа " за ", " въздържал се " 41 и 14 " срещу ". " Считам това за голям ангажимент. По-скоро виждам в него израз на това, че относително младата ни политическа организация счита, че имам незавършена работа, която считам да довърша. За собствен триумф главен аршин ще употребявам
основаването на нови водачи, тъй че на идващия стадий да подсигуряваме огромен избор и доста нови лица. Това е една от главните ми дела ", сподели Иванов след гласуването.

По сходен метод Иванов изясни фактът, че е единствен претендент за ръководител и при изявлението си при започване на националната конференция на партията, на която гласуванията се правят през мобилно приложение.

По думите на Иванов в този момент партията би трябвало да презареди своите управителни органи. " И да забележим накъде продължаваме след един много сложен интервал, изключително последните две години за организацията и за политическата система. Ние сме част от едно ръководство, което е задоволително комплицирано, само че осъществя една стратегическа цел, която постоянно сме имали в " Демократична България " - да има ръководство, което да е без значение от ГЕРБ и Движение за права и свободи, с цел да може да стартира нормализацията на българския политически живот ", сподели още той.

В отчета си пред членовете на партията Иванов призна, че не е хубаво, че сега единствено той е претендент за поста, само че счита да си довърши работата и да не се " застоява " като водач.

" Не съм гадателка, само че може да има предварителни избори "

От изявлението му по време на конференцията се разбра, че не изключва опцията да има предварителни парламентарни избори. " Не съм гадателка, само че това ми е чувството ", сподели той пред съпартийците си. По-късно той изясни, че в думите му не би трябвало да се търси съответен политически смисъл смисъл. " Има дълбоки фактори на неустойчивост и те с огромна степен на възможност ще доведат до такива (бел.ред- предварителни избори). Нито аз имам желание да повеждам политиката на " Да, България " и " Демократична България " в тази посока, нито това е част от някаква опасност. Просто е опит за един по-дълбок разбор на това, което се случва в България. Страната се трансформира, светът се трансформира, това ще води до неустойчивости и тези неустойчивости ще имат своето политическо измерение ", изясни Иванов.

Според него в структурата на сегашната ръководеща коалиция е комплицирана и даже проблематична. По думите му обаче ДаБГ и Демократична България ще се стремят болшинството да е устойчиво.

" Ние сме най-малките в обединението, тя е доста комплицирана и разнородна. Ние и Българска социалистическа партия, представете си, сме в една категория - систематични партии. Коалицията не би била допустима и опонира на естествените закони на политическата логичност, само че тя е толкоз комплицирана, че нейното развиване ще бъде част от смяната на българската политическа система. Нашата задача е да запазим физиономия и в тази политическа промяна да подсигуряваме полезностите и ценностният код ", настоя Христо Иванов.



" Последните две години бяха шокови за организацията. Загубихме онази доза контакт на която бяхме привикнали, вътрешен разговор. Организацията набъбна, организационният модел не можа да понесе това, и информационният модел също. И това докара до напрежение. Последната година беше шокова за България и за нас ", призна Иванов.

Според него " Демократична България " е наложила своите тематики за централни на политическия терен. " Но не можахме да реагираме адекванто на появяването на новия политически състезател ", сподели той, визирайки " Продължаваме промяната ".

По думите му едно от провокациите е през идващите три години да не се позволи " завръщането на статуквото ", изключително през локалните избори в края на идната година.

Той заприказва правосъдната промяна и измененията в конституцията като акцентира, че който си мисли, че това може да се случи без промяната на Гешев, бърка. " Докато този човек е основен прокурор, опцията в България да разделим самостоятелните проблеми от политическото посланичество, няма да сработи. Ние сме подготвени да водим разговор, само че да, Гешев би трябвало да си върви. И най-добре е да последва образеца на един по-умен човек от себе си - господин Цацаров ",посочи Иванов.

Оставката

Иванов подаде оставка като ръководител на ДаБГ след неприятния резултат на обединяването на последните парламентарни избори пред ноември 2021 година На 14 ноември " Демократична България " завоюва поддръжката на 6.37% от гласувалите или общо 166 968 души. Това беше сериозен спад по отношение на резултатите на вота през юли. Тогава Демократична България завоюва поддръжката на 12.64% от гласувалите или общо 345 331 души. На първите избори през 2021 година Демократична България още веднъж имаше доста по-голяма поддръжка – 9.45% от гласувалите или общо 302 280 гласа.

Въпреки свитата поддръжка Демократична България взе участие в ръководството с двама министри – правосъдният Надежда Йорданова и на електронното ръководство Божидар Божанов.

Още в деня след изборите през ноември Иванов разгласи, че поема отговорност за неприятните резултати на обединението и подава. " Аз нося отговорност за този резултат. Той е доста неприятен. Той изисква съществено преосмисляне на курса и евентуално на представителството. Да, евентуално сме разочаровали доста гласоподаватели, само че никой различен не си слага за цел да съставлява демократичната общественост ", сподели тогава Иванов.

Освен него, оставки подадоха и останалите водачи на партиите в Демократична България ( " Да, България ", ДСБ и " Зелено придвижване " ).

Христо Иванов е първият и единствен досега ръководител на ДаБГ. Той е неин водач от 2017 година, когато групировката бе учредена. След подадената от него оставка се заприказва, че и други ще се кандидатират за председателския пост, само че в последна сметка никой с изключение на Иванов не получи номинации. Нямаше и други претенденти, които да се самономинират.

Кирил Петков: Вече месец и половина работим ръка за ръка

В началото на конференцията бе излъчено видеообръщение от премиера Кирил Петков. " Вече месец и половина работим ръка за ръка, с цел да създадем смяната в България, имаме още доста работа, само че дружно, имам вяра, че ще успеем ", сподели министър-председателят.

Прочетени бяха и приветствени адреси и от съдружните сътрудници на " Да, България " в " Демократична България ". Пред нас стои задачата да заздравим нашето обединяване и да го надградим, написа ръководителят на ДСБ Атанас Атанасов.

" Показваме, че друга политика може да има, задачата може да е дълготрайният разцвет на Родината ни, а не персонално облагодетелстване ", се споделя в адреса от " Зелено придвижване ", подписан от Владислав Панев, един от съпредседателите.

Промени в устава и нов Национален съвет

На националната конференция на " Да, България " с изключение на водач, би трябвало да бъдат определени и нови членове на останалите управителни органи на партията - Национален съвет и Национална контролна комисия. Очаква се да бъде понижен съставът на Националния съвет.

В момента съгласно устава на ДаБГ в Националния съвет влизат ръководителят и най-малко 50 членове на партията. Той приема общите политически позиции на партията, приема политическата ѝ стратегия, дефинира реда и изискванията за издигане на претенденти за присъединяване в избори, както и взема решение главните въпроси на връзките с други политически партии.

Досега в Съвета има 79 души. Кандидатите за нови членове са 134, като измежду тях има и сегашни членове на Националния съвет.

Ще бъде определен и нов състав на контролната комисия на партията, която сега се състои от 7 души, колкото би трябвало да са и по правилник. Кандидатите за комисията са 14. Именно този орган постанова наказване на членове при сезиране за тежко нарушаване на устава на партията. Според етичните правила на " Да, България " наказването може да бъде забележка, предизвестие или изключване. Именно въпросната контролна комисия изключи някогашния арбитър и сегашен общински консултант.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР