Партиите в парламента ще сформират работна група, която в следващите

...
Партиите в парламента ще сформират работна група, която в следващите
Коментари Харесай

Партиите променят заедно Изборния кодекс в името на едни честни избори

Партиите в Народното събрание ще образуват работна група, която в идващите три месеца ще търси консенсус за промени в Изборния кодекс. Инициатор е ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"На председателски съвет постигнахме единодушие за работна група от всички политически сили за правене на промени в Изборния кодекс ", съобщи на брифинг доктор Дариткова.

"В първия ден на новата пленарна сесия декларирахме, че ще търсим единодушие по две съществени тематики, които касаят демократичния развой в България. Едната от тях е изборното законодателство ", подсети тя.

Даниела Дариткова: През тази година няма да има предварителни избори

"Тази работна група ще се постарае в границите на три месеца да проучва резултатите от миналите избори. Да откри точки, по които можем да намерим оптимален политически консенсус и да излъчим в края на работата на тази работна група законопроект за изменение на Изборния кодекс, който да дава отговор на упованията на българските жители. На упованията им изборният развой да бъде оптимално транспарантен и да подсигуряваме сигурност, че всеки даден глас за избор на парламент или всеки различен избор, ще бъде правилно регистриран, ще се даде задоволителна легитимност на избора и по този метод разчитаме да повишим доверието в изборите, доверието в политическата система. Резултат, който чакаме е най-после да се получи избор, който да бъде оптимално законен ", съобщи още доктор Дариткова.

Съпредседателят на парламентарната група на "Обединените патриоти " Искрен Веселинов разгласи, че измененията би трябвало да разсеят най-малко част от подозренията за фалшификации на изборите.

От Движение за права и свободи се оповестиха за отговорно политическо държание при вземането на решения. Според Халил Летифов в Изборния кодекс има текстове, които опонират на Конституцията и някои европейски рекомендации. "Надяваме се на отговорно политическо държание ", разгласи Летифов.

От "Воля " споделиха, че ще вземат участие в групата с две визии - че без право на глас би трябвало да останат необразованите и неточните платци към страната и че би трябвало да има видеонаблюдение при преброяването на бюлетините.

В брифинга не участваха представители на Българска социалистическа партия, само че те ще се включат в работата по измененията.

Близо 600 участници в локалните избори подадоха докладите си в Сметната палата
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР