Партиите в Народното събрание се разбраха - свалят мораториума върху

...
Партиите в Народното събрание се разбраха - свалят мораториума върху
Коментари Харесай

Важно! В четвъртък пада мораториума върху новите лекарства за 2018 г.

Партиите в Народното събрание се схванаха - смъкват мораториума върху новите медикаменти за 2018 година Това стана на Председателския съвет в кабинета на ръководителя на Народно събрание Цвета Караянчева, заяви Канал 3.

Поправката ще бъде гласувана на следващия ден като първа точка в дневния ред на Народното събрание. Под предлагането са се подписали всички водачи на парламентарните групи.
Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ изрази доволството си от постигнатия консенсус, само че акцентира, че се ръководи на правилото " проба-грешка ", а когато се допусне грешката, единствено тогава се стига до единодушие. Той е благодарил за промененото решение да отпадне мораториумът.

И в това време напомни, че Движение за права и свободи е предложила още на 15 ноември въпросният шести параграф от бюджета на НЗОК да отпадне, само че ръководещите са дали своят вот 7 пъти срещу предлагането на придвижването.

Доволни са и водачите на парламентарните групи на Българска социалистическа партия и ГЕРБ Корнелия Нинова и Цветан Цветанов. Още на следващия ден смяната ще е реалност, сподели Нинова.
Соцлидерката се радва, че е имало политическа воля за поправянето на тази голяма неточност.

От единството на парламентарните обединения изрази доволство и Цветанов. Все отново той посочи напъните на здравния министър Кирил Ананиев, който съумял доста бързо да сътвори организация за сформирането на комисия в Министерство на здравеопазването за отпущането на медикаментите под мораториум преди да бъде взето решението, че Народното събрание ще се поправи. Цветанов направи и самооценка с мнението, че ръководещите не са съумели да обяснят добре какво влагали в предлагането да бъде замразено за една година потреблението на нови молекули за лекуване с пари от Здравната каса.

До днешното съгласие се стигна след телефонен диалог сред соцлидерката Корнелия Нинова и премиера Бойко Борисов, след което тя беседва и с Цветан Цветанов.

Като мотив за диалога беше писмо на онкоболни до Нинова, които преди приемането на мораториума предходната седмица излязоха и на митинг с аргумента, че са обречени да не получат вяра за живот през нови лечения, когато нищо друго не оказва помощ. Нинова помоли Борисов за смяна на текста, последва заричане от ГЕРБ да премислят и единствено за няколко часа решението на парламентарната група бе за проверка на бюджета на Здравната каса с отпадане на въпросния текст.

От ГЕРБ пристигна и предлагането всички партии да се обединят към законовата корекция на закона, който през вчерашния ден бе обнародван в " Държавен вестник ", а отпор нямаше.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР