Партиите трябва да излъчат правителство, в противен случай ще поставят

...
Партиите трябва да излъчат правителство, в противен случай ще поставят
Коментари Харесай

Търси се правителство. Но кой да го състави?


Партиите би трябвало да излъчат държавно управление, в противоположен случай ще слагат под въпрос съществуването на парламентарната република. Но кой да го образува?

Обезнадеждените български гласоподаватели направиха по този начин, че никой да не завоюва, даже и спечелилите от . Седем политически сили ще са част от 48-мия парламент. Въпреки че са позиционирани там с най-ниската изборна интензивност от началото на демократичните промени, те би трябвало да решат по какъв начин да сформират държавно управление. Такава е волята на болшинството дали своят вот, негласували и избрали опцията  " не поддържам никого ".
Редакцията предлага
В противен случай партиите ще зачеркнат парламентарната република, а с нея и смисъла на съществуването си. " И най-стабилната форма на ръководство в България ще стане краткотрайното служебно държавно управление на президента Радев - безусловно ще бъде заровен политическият плурализъм ”, сподели по БНР политологът проф. Анна Кръстева. 

Политическа партия и Демократична България няма да се коалират с ГЕРБ, Стефан Янев би се коалирал с всички

Трудните диалози - с първия, втория или третия мандат, с какъв период и в името на какви цели, към този момент са почнали. " Ще поставим всички старания да има държавно управление ", сподели пред публицисти след края на изборния ден Тома Биков от ГЕРБ. А една от задачите на сходно държавно управление към този момент бе оповестена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в неделя - влизането в еврозоната, планувано за 1 януари 2024 година После той млъкна и втори ден след вота ГЕРБ не излъчва никакви послания, макар че има мотив за празнуване - след година и половина в съпротива още веднъж печелят избори, което друга партия не е правила. Дори покачват резултата си по отношение на вота през ноември м.г. с към 40 хиляди гласа. Но от партията на Борисов надалеч не изглеждат щастливи от това. 

Червените линии се появиха още в нощта на изборите. Управлявалите до неотдавна, в този момент втори - " ", няма да се коалират с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Освен в случай че двете партии не се разкаят със признания за корупция. И " Демократична България "  няма да влиза в съюзи с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Също и Българска социалистическа партия, чийто водач Корнелия Нинова отхвърли и поддръжка за програмно или експертно държавно управление. " Възраждане "  - спрямо вота от 14 ноември м.г., въобще не желае обединения, а да ръководи сама. 

" Български напредък "  на някогашния длъжностен министър председател и президентски консултант Стефан Янев, която също съумя да прескочи 4-те %, освен е подготвена да предложи своите 12 депутата на всеки, който ги пожелае, само че и да сформира държавно управление на " супермалцинството ". Янев eволюира във възгледите си - през септември беше споделил, че при избор дали да поддържат мандат на Политическа партия или на ГЕРБ-СДС, ще чакат трети мандат, в този момент се надява да е " част от коалиция, която ще дава решения, а няма да се занимава с остри думи и обиди към останалите ". Някои от ГЕРБ даже го привиждат като евроатлантик - макар упоритостта,

Математиката не излиза

Математически сметките не излизат, само че математиката в никакъв случай не е била модус вивенди в политиката. ГЕРБ + Движение за права и свободи + " Български напредък "  - формулата, подметната от Делян Добрев от ГЕРБ в навечерието на изборите, не прави 121 депутати. С един-два златни пръста от прокремълската " Възраждане "  работата би станала още по-срамна, а ГЕРБ не влизат в самоубийствени схеми. " Те (ГЕРБ и Движение за права и свободи - б.а.) са партии на статуквото, а партиите на статуквото са били постоянно компромисни във връзка с Путин, даже са се опитвали да сътрудничат с него ", каза по БНР някогашният министър председател Иван Костов.

Коалиция с Движение за права и свободи и " Възраждане " би била самоубийствена за ГЕРБ.

Партията на Бойко Борисов е в сложна позиция - би трябвало да предложи държавно управление, тъй като завоюва изборите и даде обещание да са " по-силни от хаоса ", само че би трябвало да опази и реномето си преди локалните избори следващата година. Основите на ГЕРБ, както и на Движение за права и свободи, са заложени точно в локалната власт, където сега са господарите. Предстоящите месеци няма да са лесни поради нарасналите упования към властта. Граждани и бизнес желаят ограничения за възпиране на инфлацията и обезщетения за високите енергийни цени, евроатлантическите съдружници - адекватност и предвидимо партньорство поради усложнената от войната в Украйна среда. Последното е допустимо единствено при избрана настройка на изпълнителната власт, изключваща прекомерно еластични по оста Изток-Запад политически сили.

Програмен кабинет с третия мандат?

Когато вариантите са на привършване, се появява късмет за програмно държавно управление. Допусна го по Българска национална телевизия Даниел Лорер от Политическа партия, намекнаха го и други. Такова би било избавителен пояс за нежелаещите да носят директна политическа отговорност и негативи от бъдещо ръководство. Въпросът е по какъв начин да бъде избрана програмата и въпреки всичко - с чий мандат да се осъществя. 

" Продължаваме промяната " не изключиха опцията за програмно държавно управление.

Непосредствено преди изборите съпредседателят на Демократична България Христо Иванов разгласи три условия за присъединяване на обединяването в " новаторски кабинет ". Те са ясна и поредна позиция за войната на Русия в Украйна, върховенство на закона, което да стартира с оставка на основния прокурор и промяна на прокуратурата, икономическа и фискална политика, която да не е основана на популистки ограничения. Ситуацията обаче е такава, че в случай че се стигне до кабинет, ще е с стеснен небосвод, което изключва реализирането на промени. За промените, с изключение на стабилно болшинство, е належащо и време.

Програмата и целите са ясни

Антиинфлационните ограничения и обезщетенията, които се чакат от идващото държавно управление, ще намерят място в бюджета за 2023-та, който също би трябвало да бъде признат. При други условия не би имало проблем да се кара с 1/12 от бюджета за миналата година, както повелява законът, само че при актуалните е рисковано. Високо в дневния ред е и изборът на парламентарната квота във Висш съдебен съвет, на членове на Инспектората към Висш съдебен съвет и на нов състав на регулатори с изминал мандат. 

Емилия Милчева

България все по този начин чака първия транш от близо 1.3 милиарда евро по Плана за възобновяване и развиване, настояването за което е изпратено преди месец от служебния кабинет. През юли т.г. заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер беше изразила убеденост, че България ще успее да образува държавно управление в границите на 47-ия парламент или ще го направи оптимално бързо след избори. В момента служебният кабинет интензивно приготвя законопроекти, изисквани по Плана, които да бъдат импортирани в идващия парламент. Те обаче са обвързани с съответни промени - КПКОНПИ, Търговския закон и други, и за провеждането им може да подсигурява само постоянен кабинет. Защото след първия, следва и втори транш за над 720 милиона евро. 

Задача за бъдещо държавно управление и за 48-ото Народно събрание е и най-накрая да почистят изборните описи от мъртви души. Нямат опрощение да не го създадат - към този момент излязоха окончателните данни от преброяването, съгласно които. А гласоподавателите в  изборните описи са малко повече. Така че смяната в мандатите е неизбежна. 

Накратко, обществото чака от политическата класа да му даде съображение, а на себе си да придаде смисъл, с цел да гласоподава на последващи избори. 

* Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР