Партиите стават все по-щедри в харченето на средства, които не

...
Партиите стават все по-щедри в харченето на средства, които не
Коментари Харесай

Великденски добавки от 100 лева преди изборите ще получат най-бедните пенсионери

Партиите стават все по-щедри в харченето на средства, които не са заложени в бюджета за 2024 година

Докато от ГЕРБ се оплакват от „ изчезналия фискален запас “, което се оказа счетоводен прийом, депутатите в парламентарната комисия по бюджет и финанси взеха решение на второ четене великденските добавки за най-бедните пенсионери да са по 100 лв..

Първоначалният план, импортиран от ГЕРБ и Движение за права и свободи, предвиждаше добавки от 75 лв. да получат към 500 хиляди пенсионери, на които приходът е под линията на беднотия от 526 лв..

Тогава те пресметнаха, че добавките ще костват на Национален осигурителен институт спомагателни 40 млн. лв..

Това се случи в последните дни на Асен Василев като министър на финансите.

Той се разгласи срещу " порочната процедура " да се дават добавки на част от пенсионерите " предизборно ". Василев съобщи, че раздаването на пари " безпринципно, без да са финансирани в бюджета е порочна процедура, която се употребява, с цел да може пенсиите да се държат ниски “.

" Защо разделяме пенсионерите, а не вършим стъпки към трайно нарастване на пенсиите им? “, попита тогава Асен Василев и се аргументира с динамичността на междинната и минималната пенсия в последните 15 години.

Средната пенсия у нас през 2009 година е била 208 лв., в идващите 11 години е нараствала с под 10 лв. на година и по този начин през 2020 година е била 382 лв., сподели Василев и добави, че след трайните нараствания на пенсиите през 2021, 2022 година – междинната пенсия доближава 788 лв. през 2023 година.

„ Това е повече от двойно на междинната пенсия от 2020 година. А 2024 година, от 1 юли в закона за бюджета и Национален осигурителен институт е заложено междинната пенсия да доближи 873 лв., което е съвсем 100 лв. нарастване за всички пенсионери, всеки месец, а не 75 лв. еднократно и предизборно “, добави финансовият министър.



Въпреки апела на, депутатите одобриха предлагането както от бюджетната комисия, по този начин и на първо четене в пленарната зала. След изключителното съвещание на комисията на 10 април депутатите излязоха с още по-щедро решение.

От Национален осигурителен институт споделят, че имат подготвеност да платят сумите дружно с майските пенсии.

Окончателното гласоподаване на великденските добавки в пленарната зала е планувано за 12 април (петък).

Служебният обществен министър Ивайло Иванов, който преди този момент отговаряше за Национален осигурителен институт, увери при встъпването си в служба във вторник, че няма да има проблем за бюджета на държавното публично обезпечаване, откъдето би трябвало да дойдат парите за добавките.

По данни на Национален осигурителен институт хората с пенсии под линията на беднотия от 526 лв. са 534 000 души. Това значи, че за добавките по 100 лв. ще са нужни близо 54 млн. лв..
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР