Партиите се карат за постовете в РИК, ЦИК ще назначава

...
Партиите се карат за постовете в РИК, ЦИК ще назначава
Коментари Харесай

Вдигат двойно заплатите на изборните комисии

Партиите се карат за постовете в РИК, ЦИК ще назначава управленията им
Членовете в СИК ще вземат по 195 лв., а ръководителите на огромните РИК - 1850 лв.

Експертите ще са с 1200 лв.

Двойно са увеличени възнагражденията на членовете на Секционните изборни комисии (СИК) за предварителните избори на 2 април спрямо вота на 2 октомври 2022 година, разясниха пред “Труд News ” от ЦИК. Месечните заплати в Районните изборни комисии също са увеличени с най-малко с 500-600 лв.. Така в региони с над 400 секции ръководител към този момент ще получава 1850 лв., вместо 1280 лв. от изборите преди няколко месеца, а член на РИК 1600 лв. вместо досегашните 1150 лв..

В СИК също има доста увечиление на възнагражденията - от 85 лв. на 195 лв. за членовете, а ръководителите ще получат 250 лв. вместо досегашните 115 лв. за месец. Експертите към РИК ще са със заплати 1200 лв., а до в този момент получаваха 850 лв.. Техният брой варира от 2 специалисти до 4 или 5 механически сътрудници, като последните са със заплати от 850 лв., вместо 640 лв. за предходните избори.

Проверка на “Труд News ” откри, че съвсем в цялата страна политическите обединения не са се разбрали за постовете и съставите на РИК и следва до седмица от ЦИК да създадат назначенията.

Едно от дребното изключения за реализиран консенсус бе реализирано във Велико Търново. Там партиите се схванаха бързо и в рамките единствено на 22 минути съвещания завършиха с решение за състава на 13-членната Районната изборна комисия. Коалицията ГЕРБ-СДС пое председателското място на РИК. “Случаят е невиждан за последните близо 20 години ”, разясниха пред “Труд News ” представители на партиите. В началото на съвещанието проблематично се оказа председателското място с кандидатурите на ГЕРБ-СДС за Десислава Йонкова и на Политическа партия за Николай Илиев. В следствие Илиев отдръпна кандидатурата си и беше номиниран за зам.-председател, като номинацията му стана трета за този пост дружно с кандидатурите на Сева Памукчиева от “Демократична България ” и на Ирена Стасинупулу от “БСП за България ”. “Демократична България ” отдръпнаха номинацията си. Секретарското място остана за Диана Петрова от Движение за права и свободи.
“Комисията е групов орган, само че всяка партия, търсейки своя престиж, държи да има ръководител, да има зам. ръководители, секретар. Това е една зрялост, благодаря им. Нека подобен консенсус да има и в бъдещото Народно заседание ”, разяснява регионалният шеф инж. Георги Гугучков.

За сметка на това ЦИК ще дефинира съставите на Районните изборни комисии във Варна и Добрич, откакто партиите не се схванаха за постовете. Във Варна ръководител още веднъж ще е Велин Жеков, препоръчан от ГЕРБ. Той управлява дълги години РИК и кандидатурата му за вота на 2 април бе единствена. Партиите обаче спориха за секретарското място. Номинации направиха Българска социалистическа партия и “Продължаваме смяната ”, като консенсус не бе реализиран. В Добрич пък разногласието бе за двете зам.-председателски места, защото оферти за тях дадоха 4 партии - Политическа партия, “Възраждане ”, Българска социалистическа партия и Български напредък. ГЕРБ безалтернативно номинира за ръководител досегашната шефка на РИК-Добрич Цонка Велкова.

В Благоевград, Шумен и Бургас партиите също се скараха за секретарското място в РИК. В Пиринско до в този момент то постоянно се е давало на Движение за права и свободи, само че в този момент искания към него изявиха от “Възраждане ”. В Шумен юристът Ахмед Джамбазов бе номинация за поста, защото има огромен опит, само че от Политическа партия застанаха зад кандидатурата на юриста Светлин Стрелков и още веднъж ЦИК ще би трябвало да заседава по проблема. Георги Михов от Българска социалистическа партия и Емине Иляз от Движение за права и свободи са двете оферти за секретар на РИК-Бургас.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР