Партиите пренебрегват здравия разум, защото това решение е опасна стъпка

...
Партиите пренебрегват здравия разум, защото това решение е опасна стъпка
Коментари Харесай

Радев: Изпращането на оръжие в Украйна въвлича България във войната

Партиите подценяват здравия разсъдък, тъй като това решение е рискова стъпка към въвличането на България във войната. Конфликтът няма да бъде къс, той ще се разрасне. Това сподели президента Румен Радев след тържествения водосвет на бойните флагове и знамената светини в Деня на храбростта и празник на Българската войска – 6 май.

В центъра на София се организира тържествения водосвет на бойните флагове и знамената светини на Българската войска.

Пред Паметника на Незнайния войник в столицата дойде президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев, който одобри почетния часовой и поздрави строените редици гвардейци.

На площада участваха още министър председателят Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, членове на дипломатическия корпус, депутати, общински съветници, както и доста жители.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият свещеник Поликарп отслужи водосвета. Той прочете и обръщението на българския патриарх Неофит по случай Деня на храбростта.

" Войнството ни продължава жертвеното си служение и през днешния ден, с достолепие носейки своя заветен дълг, безрезервно изпълнявайки високоотговорните си задания, съхранявайки достойнството и славата на бойните флагове, наследени от предците. Затова и светата ни Църква всеки път е благославяла и е имала в молитвите си Българската войска – тъй като тя е била и ще бъде победителка, единствено когато се радва на Божията поддръжка и протекция. Когато с дейностите си тя отстоява обективна и благословена от Бога идея, каквато може да бъде само предпазването и отбраната на страната и народа ни.

Това е разбирането на Църквата за призванието и дилемите на всяка въоръжена мощ, а по тази причина и съвестта ни е толкоз смутена през последните месеци, в които станахме очевидци на братоубийствената война в Украйна. Когато виждаме по какъв начин един православен народ води война срещу различен православен народ – в безпричинно и излишно клане, посявайки семената на една дълговечна омраза и разделяне сред братя по религия и жанр. В тези скръбни дни и месеци, когато Православната ни черква непрекъснато насочва своите молебствия за мир и за преустановяване освен на войната в Украйна, само че и на всеки въоръжен спор по света, още веднъж си припомняме основата на християнската ни религия, която повелява да бъдем миротворци, само че и да не се помиряваме със злото. И още веднъж се молим на Всемилостивия Бог да упокои и одобри в Своето Небесно царство жертвите на тази война и да вразуми тези, в чиято власт е тя да бъде спряна ", споделя патриарх Неофит в своето послание.

В тържествения обред в центъра на София взе участие Гвардейският внушителен духов оркестър, знаменен блок със знамената-светини и представителни блокове на Националната гвардейска част.

При осъществяването на националния химн бяха създадени 20 артилерийски салюта.

Това е третата поредна година без обичайния церемониал за Гергьовден. През 2020 година и през 2021 година събитието беше анулирано поради пандемията от COVID-19.

Очаквайте детайлности!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР