Партиите предлагат в срок от шест месеца да се направи

...
Партиите предлагат в срок от шест месеца да се направи
Коментари Харесай

Ето коло ще е минималната заплата, майчинство и пенсиите през 2022г

Партиите оферират в период от шест месеца да се направи цялостен разбор на пенсионната система за обективна индексация на пенсиите и основаване на нов механизъм на актуализация, който е резистентен във времето. Около това се сплотиха партиите, които разискват ограничения в региона на труда и обществената политика.

Чрез бюджета за 2022 година би трябвало да се подсигурява, че пенсионерите от 1 януари следващата година няма да получават по-ниска пенсия от тази, която получават сега. Минималната заплата отсега нататък ще се дефинира като % от междинната, а компенсацията за майчинство през втората година за 2022 година ще е колкото минималната заплата.

Отново са били разисквани предложенията на Българска социалистическа партия за преизчисляване на пенсиите със междинен застрахователен приход за 2018 година, както и актуализация на всеки пет години, която желае Има Такъв Народ. От 25 декември влизат значими промени в пенсионната система - процентът на година застрахователен стаж, без така наречен преобразяване, се усилва от 1,2 на 1,35. С това пенсиите ще се усилят, само че евентуално следващата година ще отпадне добавката от 120 лв.. Трябва да се подсигурява, че няма да има пенсионер с по-ниска пенсия от тази, която получава сега, считат всички партии. Всички пенсии ще си следват и индексацията по швейцарското предписание.

Минималната работна заплата би трябвало да е % от междинната, съобразено с европейската инструкция, като в директивата е заложено минималното заплащане да е 50 % от междинното.

Според партиите това е мъчно постижимо от 2022 година, само че задачата е до края на мандата да бъде реализирано. Ще се създаде и механизъм за определянето й, като в създаването ще вземат участие страна, синдикати и работодатели.

Максималният застрахователен приход ще бъде повишен, таван би трябвало да има, само че оптималният застрахователен приход ще се дефинира като коефициент към междинната работна заплата, взеха решение партиите. Обвързване на минималното обезщетение за безработица с минималната работна заплата след консултация със обществените сътрудници, оферират още политическите сили.

Майчинството през 2022 година за втората година да е колкото минималното заплащане, желаят партиите. Дискусия се появи дали и работещите майки да получават същата сума втората година като неработещите, като тезата на представителите на " Демократична България " е, че парите би трябвало да са идентични и за работещите, и за неработещите, защото огромна част от децата в яслена възраст на работещите майки от огромните градове, не могат да попаднат нито в държавна, нито в частна ясла и родителите заплащат над 700 лв. месечно за грижа за децата.

Партиите се сплотиха и по тематиката държавните детски ясли и детски градини да бъдат безвъзмездни за децата. Ще има ваучерна система за подкрепяне на родителите с неприети деца от десетмесечна възраст нагоре. Предвижда се и разширение на опцията за различна грижа за децата, когато има квалифицирани експерти за грижа, защото сега има проблем с неналичието тук-там за изграждане на детски градини. Фокусът на финансовия запас би трябвало да е към разширение на местата. Елисавета Белобрадова от " Демократична България " уточни, че сега майките възнамеряват по този начин раждането на второ дете, че то да може да употребява преимуществото от първото при кандидатстването за детска градини. Тя предизвести, че даже се стига до цезарово сечение месец по-рано, с цел да се вметнат децата в класирането, което дава преимущество.
От Има Такъв Народ желаеха ограниченията за детските градини да бъдат в подтекста на районната политика, да няма концентриране на фамилии с деца единствено в София.

Ще се разшири и обсегът на енергийно подпомаганите, ще се дефинира енергийна беднотия. Очаква се да се вкара и опция за разсрочено заплащане на сметки. Ще се дава и една минимална работна заплата за независимо наети в области с неспособност за работа заради ограничаващи коронавирус ограничения. Антиковид ограниченията в помощ на работодателите ще продължат и следващата година.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР