Партиите нямат право на грешка. Още един поправителен няма да

...
Партиите нямат право на грешка. Още един поправителен няма да
Коментари Харесай

Румен Радев: Партиите нямат право на грешка, а и на оправдания

Партиите нямат право на неточност. Още един изправителен няма да бъде единствено за тяхна сметка, той ще бъде за сметка на всички нас.

За това остро предизвести президентът Румен Радев, който пред публицисти увери, че няма никакво желание на бави свикването на Народното събрание и започването на консултациите с парламентарно показаните политически партии. Връчването на първия мандат и датата за това зависи само и единствено от хода, по който протекат тези съвещания.

Румен Радев бе безапелационен и че " не можем да абдикираме от конституционния модел, избран от нашата Конституция . Затова моля още веднъж към партиите освен да декларират планове, само че и да покажат, че могат да проявят опция, да не бягат от отговорност и да не се оправдават. "

По думите на Радев хората гласоподават за политическите партии, а не за служебното държавно управление , което е напълно негово решение и негова отговорност. Затова е извънредно време партиите да поемат своята политическа отговорност, а освен да декларират планове.

Основна задача е да се сформира сполучлив кабинет, който да се употребява с доверието на хората, само че това изисква отговорност и усилена работа, изисква неприкритост и засилен разговор, честност и ясни морални правила. Обществото чака от партиите ясна опция, разговор и съответни решения, а не оправдания , отсече Румен Радев.

Държавният глава се изрече сдържано във връзка с концепцията на Мая Манолова служебният кабинет да остане като постоянен. Радев акцентира че е негово право да вземе решение и това право е по Конституция. Въпреки положителната оценка, която дава на служебното държавно управление - то се оправя с главната си задача - ремонт на порочния управнически модел и излекуване на държавността - едвам в случай че се стигне до несъставяне на държавно управление от 46-то национално заседание, Радев ще мисли и вероятно разгласи какво ще е едно последващо служебно държавно управление. Самото предложение на Манолова е добре звучаща доктрина, към която обаче президентът е по-скоро песимистичен.

Редовният кабинет значи ясна политическа отговорност от страна на партиите, уточни още един път той.

На въпрос на коя политическа мощ би връчил вероятно третия мандат при идната рулетка, Румен Радев отхвърли да отговори с аргумента, че занапред предстоят съвещания, които са значими за изясняване на политическата картина. " Може да станат по-ясни, само че и по-заплетени нещата в границите на консултациите ", сподели Румен Радев.

По думите му тематиката за президентските избори не е на дневен ред сега.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР