Партиите, които гласуваха за промените в Избирателния закон, няма да

...
Партиите, които гласуваха за промените в Избирателния закон, няма да
Коментари Харесай

Първи реакции след президентското вето върху Изборния кодекс

Партиите, които гласоподаваха за измененията в Избирателния закон, няма да се съобразят с претекстовете на президента. Това стана ясно от първите реакции на наложеното несъгласие от президента Румен Радев върху измененията в Изборния кодекс.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова очаква парламентът да разиска задълбочено претекстовете. " Да се вслушат в президента и в нашите причини и ветото да не бъде отхвърлено. Двата метода за гласоподаване имат друга отбрана ”, сподели тя.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова счита, че " има воля от парламентарните групи това несъгласие да не бъде почетено и да се препотвърдят измененията ", гласувани преди две седмици. 

Лидерът на партия " Възраждане ” Костадин Костадинов изясни, че различен е въпросът по какъв начин ще бъде " изнасилен " дневният ред на Народното събрание, с цел да може да бъде преодолявано това несъгласие. " Аз мисля, че и ГЕРБ, и Движение за права и свободи ще се заловен за тази опция в останалите няколко дни, с цел да съумеят да го прокарат, може би в границите на тази седмица ”, сподели той.

Андрей Гюров от Политическа партия изясни, че ще поддържат ветото и това е добър знак, който дава опция да се отвори полемиката по какъв начин могат да бъдат преодолени пречките пред реализация на втория мандат.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова бе безапелационна, че левицата няма да промени позицията си и ще гласува против ветото и за Изборния кодекс, какъвто бе признат. " Запознахме се с претекстовете. Не ги одобряваме, не звучат съществено. Като да вземем за пример, че не би трябвало да се дава опция за право на избор на българските жители по какъв начин да гласоподават. Правото било единствено за кого да гласоподават. Ние сме за свободата на избора ", изясни Нинова.

Александър Николов от " Български напредък ” посочи, че партията ще поддържа ветото на президента. " Машинният избор работи, има доста по-важни решения от Изборния кодекс ”, сподели Николов. 

Източник:БГНЕС

 

 

 

 

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР