Партиите ДСБ, Да, България, ДЕОС и БЗНС призоваха своите симпатизанти

...
Партиите ДСБ, Да, България, ДЕОС и БЗНС призоваха своите симпатизанти
Коментари Харесай

ДСБ и Да, България в обща декларация: Гответе се за масови протести

Партиите ДСБ, " Да, България ", ДЕОС и Български земеделски народен съюз приканиха своите симпатизанти и " жителите, които желаят радикална правосъдна промяна " да се готвят за масвои митинги " против пълзящото посягане от „ мощните на деня “ политици против правосъдната власт ".

В обща декларация четирите политически обединения споделят, че ще употребяват всички законови стълбове за противопоставяне против " тематичното болшинство ГЕРБ, Движение за права и свободи и националпопулистите ".

Цялата декларация без редакторска интервенция:

Протестна позиция

    против следващото посягане на парламентарното политическото болшинство против независимостта на Съдебната власт

В последните дни преди ваканцията на 44- тото Народно събрание, без спор и със подозрително „ тематично “ болшинство на ГЕРБ, Движение за права и свободи и националпопулистите, стремително се трансформират и допълват значими закони, директно касаещи независимостта на правосъдната власт и опцията, политиците да се месят в работата на съда.

Като извънпарламентарна съпротива, представляваща стотици хиляди български жители, изрично се противопоставяме на това срамно и недемократично „ законотворчество “, писано явно под нечия непозната диктовката и опорочаващо правилата на парламентаризма в една правова страна. Протестите на десетки неправителствени организации измежду които Съюзът на съдиите в България, Съюзът на юристите в България и доста други са блестящо доказателство, че се приема изключително законодателство, противоречащо на главните правила на правото и правовата страна.

И по какъв начин по различен метод да определим импортираните без публично разискване и задълбочена оценка на въздействието промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуален кодекс, допълнени с появили се „ изведнъж “ и импортирани услужливо от трима депутати от болшинството още десетки параграфи законодателни оферти с неразбираемо авторство сред двете четения, които:

- Ограничават конституционното право на сдружаване на съдии, прокурори и следователи и присъединяване им в управителни органи на неправителствени организации с близо 100 годишна история?! Право, обезпечено и от международноправни актове и от стандартите на Съвета на Европа (Венецианската комисия и Консултативния съвет на европейските съдии).

- Ограничават опциите за финансиране на планове за правосъдната промяна от механизмите на Европейски Съюз, страните от Европейското икономическо пространство и от други партньорски страни?!

- Дават привилегии за послушното болшинство в компрометирания Висш съдебен съвет, което да може в края на мандата си да се самоназначи, без обществена процедура и конкурс, на висши позиции в правосъдната власт?!

- Създават нов, ексклузивен ред за производствата пред Специализирания углавен съд, превръщащи го на практика в ексклузивен арбитражен съд в нарушаване на Конституцията?!

- Игнорират непрекъснатите институционални и медийни офанзиви към представители на правосъдната власт (в това число ръководителят на Върховен касационен съд, обособени членове на Висш съдебен съвет, ССБ и др.) които пазят независимостта на съда и поддържат една решителна правосъдна промяна. Последното е индикация за устрема на „ мощните на деня ” политици да ерозират демокрацията в страната.

Допуподписаните политически обединения ще предприемем всички възможни от закона ограничения за противопоставяне на това изключително и противоконституционно законодателство, с цел да защитим европейското бъдеще на България като демократична правова страна и част от Европейски Съюз. Ще уведомим и Европейска комисия, защото считаме че приемането му по този неприличен метод, изключително в навечерието на председателството на Европейския съвет, ще бъде извънредно неприятен знак към нашите европейски сътрудници. Призоваваме институциите на Европейски Съюз и Съвета на Европа да заемат безапелационна позиция против опитите да бъде лимитирана независимостта на правосъдната власт в България!

Ще настояваме и за интервенция на Президента и налагане на несъгласие над всички текстове, ограничаващи съществени конституционни права и свободи на жителите и превръщащи родината ни в полицейско-прокурорска тирания!

Призоваваме и всички наши съграждани, които желаят радикална правосъдна промяна по румънски модел за обективен и самостоятелен съд и отчетна и виновна прокуратура, да са подготвени за всеобщи митинги против пълзящото посягане от „ мощните на деня “ политици против правосъдната власт по този начин, както нашите полски другари го вършат сега!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР