Парното, топлата вода и природният газ от днес са с

...
Парното, топлата вода и природният газ от днес са с
Коментари Харесай

От днес са в сила новите по-високи цени на газа и парното

Парното, топлата вода и природният газ от през днешния ден са с нови по-високи цени. Отоплението нараства с сред 2 и 9 на 100, а газът с близо 14%. Ново нарастване на синьото гориво се чака да има и от януари. Основна причина за увеличените цени е повишаването на горивата на международните пазари, обясниха от Комисията за енергийно и водно контролиране.

Въпреки че най-голямо е нарастването на парното и топлата вода в Пловдив, най-скъп ще бъде отоплителният сезон във Велико Търново и София, където цените са най-високи.
Иван Иванов, ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране: Цените на топлинната сила се покачват сред 2 % и 28 стотни за Виолия Енерджи, до 8,76% за ЕВН Пловдив. Цената на топлинната сила за " Топлофикация - София " се покачва с 7,97.
Основната причина за смяната на цените на топлата вода и парното е смяната на цената на природния газ с близо 14 на 100.
Иван Иванов, ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране: Останалите ценообразуващи детайли, каквито са таксите за достъп, транспорт, разрпределение и доставяне, остават непроменени, всички консуматори на природен газ, както битови, по този начин и бизнес, ще заплащат нараснала цена от не повече от 8%.
Иванов предвижда, че ново нарастване на газа се задава и от януари. Ако то обаче е под 5 на 100, няма да се наложи повишаване на парното по средата на отоплителния сезон. Отделно страната възнамерява да продължи договарянията си с Русия за поевтиняване на горивото оттова, както и продължава да търси различни източници на доставка.
Иван Иванов, ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране: Реално през 2019 година България ще може да се употребява от първата действително функционираща междусистемна връзка тази с Румъния и ще бъде основана опция за диверсификация на доставките.
След нарастването на цените от през днешния ден, общото повишаване на парното и топлата вода спрямо предишния отоплителен сезон е с до 23%, за София - 16 на 100. Това на процедура значи, че при топла зима сходна на миналогодишната сметките на потребителите ще набъбнат минимум със 100 лв. на годишна база.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР