Парното ще поскъпне с не повече от 20% през следващия

...
Парното ще поскъпне с не повече от 20% през следващия
Коментари Харесай

С колко ще поскъпне парното

" Парното ще нарастне с не повече от 20% през идващия отоплителен сезон ". Тази прогноза направи пред БНР енергийният специалист Иван Хиновски.

Той посочи, че цената на парното ще следва хода на цената на природния газ, " само че няма да бъде с 60%, защото единствено една част от това покачване се трансформира в повишаване на себестойността на топлинната сила ".

" Около Нова година няма да получим по-големи скокове на цената на природния газ, в сравнение с в този момент - през август ", акцентира той и изясни, че на газовите спот пазари настава утешение на цената, тъй като следва тренда на намаляване на цената на петролните артикули.

Според енергийният специалист европейското решение за 15% понижение на ползване на газ демонстрира взаимност на страните от Европейски Съюз:

" За България тези 15% са по-лесно постижими, в сравнение с за Германия ".

" Газохранилището в " Чирен " е запълнено 45% и до есента не виждам по какъв начин ще стигнем до равнището на запълненост на европейските газохранилища - към 95%.  Най-много да достигнем 60-70%, това е моята прогноза ",  коментира Иван Хиновски и акцентира, че  в България дефицит на газ няма и няма да има, само че огромният проблем е на каква цена ще го получаваме.

 istock istock
По думите му " има предложения от различни търговци, които оферират доста по-изгодно природен газ , само че е значимо по какъв начин Министерството на енергетиката ще ги подбере транспарантно и до каква степен ще са сигурни и читави, да не създадат същото като " Газпром " и в един миг да кажат, че стопират доставките ".

Мнението на Хиновски е, че  договаряния с " Газпром " би трябвало да се водят, с цел да се минимизира възможната арбитражна процедура против България .

" Няма да получим в пъти поевтиняване на газа , само че ще получим по-висока енергийна сигурност със относително по-евтини доставки на газ, когато проработи интерконектора за доставка на азерски газ ", изясни той.

Според него  бизнесът самичък би трябвало да си търси газ  за потребностите на индустриалния му развой:

" Защо е належащо огромни консуматори да чакат на " Булгаргаз "?. Да сме чули, че " Нефтохим " чака газ от " Булгаргаз "? Не! Те си пазарят газ настрана ".
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР