Парното и топлата вода трябва да поскъпнат с 39 процента

...
Парното и топлата вода трябва да поскъпнат с 39 процента
Коментари Харесай

КЕВР изчисли: Парно и топлата вода поскъпват с 39%, а тока - с 3% -

Парното и топлата вода би трябвало да нарастнат с 39 % приблизително за страната, а токът за бита - с 3 на 100, пресметна Комисията за енергийно и водно контролиране. Предстои цените да бъдат разисквани и да влязат в действие от 1 юли, заяви БНР. 

Въпреки че енергийният регулатор не се е съобразил с настояванията на топлофикациите, достигащи до 330% покачване, готвеният скок на парното и топлата вода е фрапантен. Най-голям се планува да бъде в Разград – с 51 %.

Над 40 на 100 пък ще е нарастването във Велико Търново, Плевен, Бургас и Перник.

В столицата повишаването на парното и топлата вода ще е колкото междинното за страната – с 39 на 100.

Между 30 и 40% е покачването във Варна, Враца, Русе, Сливен и Габрово.

Най-малкото нарастване е планувано за Пловдив, само че и там то е 23 на 100.

Ако няма смяна, от първи юли най-скъпа ще е топлоенергията във Велико Търново - 156 лв. за мегаватчас, а минимум ще заплащат за парно и топла вода в Сливен, където мегаватчас ще коства 109 лв..

От енергийния регулатор изясняват, че повишаването е резултат от четирикратно увеличените цени на природния газ и двойния растеж на въглеродните излъчвания. Тези разноски имат максимален дял като въздействие върху крайните цени.

Комисията за енергийно и водно контролиране предлага също цената на електрическата енергия за битовите консуматори от 1 юли да се увеличи приблизително с 3%.

За клиентите на досегашната ЧЕЗ, в този момент към този момент " Електрохолд ", плановете сочат нарастване с 2,39 %, за EVN с 3,46 на 100, а за клиентите на " Енерго-про " - с 4,56%.

За да понижи нарастването за битовите консуматори, комисията нараснало делът на електрическата енергия от АЕЦ " Козлодуй " за контролирания пазар до 30% и е понижила цената на тока от водните централи на НЕК.

Предстои КЕВР да излезе с дефинитивно решение.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР