Парно в София през зимата ще има, защото газ е

...
Парно в София през зимата ще има, защото газ е
Коментари Харесай

Съветници от ДБ против служебното правителство да решава за Топлофикация София - Политика

Парно в София през зимата ще има, тъй като газ е обезпечен, увери общинските съветници от “Демократична България ” в Столичния общински съвет инж. Грети Стефанова и Симеон Ставрев служебният министър на енергетиката. 

В същото време съветниците от “Демократична България ” в СОС изрично се оповестиха срещу това служебното държавно управление на Румен Радев да взема решение ориста на столичната топлофикация. Те регистрират, че диалозите главно се свеждат до това страната през БЕХ да придобие “Топлофикация София ”, като се възнамерява за следващ път цесия на задълженията против благосъстоятелност. 

“Опасността от такава договорка е желанието на Министерство на енергетиката и БЕХ да отдадат сдружението на концесия на частен вложител, който нито СОС, нито Столична община ще могат да управляват, макар упоменатата „ златна акция “, обявиха съветниците. 

Позицията на “Демократична България ” е, че в случай че “Топлофикация ” се дава на концесия, то би трябвало да е на огромен интернационален вложител посредством транспарантна процедура и явен контракт за ръководство, при който да се подсигурява ниска цена на услугата за крайния консуматор.

“Припомняме още веднъж, че главното и най-печелившо решение на проблемите на “Топлофикация София ” е да се изградят нови когенерации, които да създават дейно електрическа и топлинна сила и да обезпечат ниска цена на парното. Същото се отнася и за разделянето на два или три кръга на топлоснабдяване на столицата ”, споделят двамата съветници.

За въпросните когенерации се приказва от 2008 от ГЕРБ, само че нищо не се прави съответно. Липсата им е причина да се натрупат задължения към този момент не за стотици милиони, а за милиарди левове.

Като образец за това, че този бизнес може да е сполучлив и да е с по-ниски цени за крайния клиент от сегашните, са двете топлофикации в Пловдив и Варна, където ограниченията за модернизиране на сдруженията и създаване на когенериращи мощности са подхванати от дълго време и те са на облага.

“Неефективното оперативно ръководство от страната на ГЕРБ в София, съмненията за корупционни покупко-продажби, неналичието на предпочитание и визия за вложения в възстановяване на успеваемостта са довели монополиста в София и най-голяма топлофикация на Балканите до на практика банкрут ”, споделят те.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР