Парламентът започва да обсъжда бюджета за 2023 година. Целта е

...
Парламентът започва да обсъжда бюджета за 2023 година. Целта е
Коментари Харесай

Народното събрание обсъжда бюджет 2023

Парламентът стартира да разисква бюджета за 2023 година. Целта е законът да влезе в действие от 1 август.

На изключително съвещание през днешния ден депутатите би трябвало да обсъдят бюджета на Здравната каса и този на Държавното публично обезпечаване.

Парите за здраве през 2023 година са над 7 милиарда лв., като по отношение на предходната година разноските се усилват с 910 милиона. Вноската, която плащаме остава 8%.

В Държавното публично обезпечаване за годината са заложени разноски от съвсем 22 милиарда лева

Средствата за пенсии надвишават 19 милиарда лева, като нарастването по отношение на предходната година е с над 3 и половина милиарда. От 1 юли пенсиите към този момент са увеличени с 12 на 100.Майчинските за втората година за развъждане на дете стават 780 лева, като нарастването влиза в действие със остаряла дата от януари.

Бюджетът е под напрежение в приходната част, само че осъществим, счита депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев.

„ След като синдикатите желаят още 170 млн., да кажат от кое място да се вземат тези пари. Искат да се усилят налози или да се понижат други разноски, в случай че, да - кои тъкмо? ”, съобщи Георги Ганев.

Утре се чакат митинги. За по-високи заплати упорстват от Министерство на вътрешните работи, Национален осигурителен институт, обществените.

„ Средната заплата е към 1200 лева Това получават експерти с 15-20 години стаж ”, обявиха чиновници на Агенцията по сигурност на храните. Те упорстват за 20% нарастване на заплатите, а в случай че не го получат, заплашват с митинги.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР