Парламентът започва да обсъжда бюджета за 2023 година. Целта е

...
Парламентът започва да обсъжда бюджета за 2023 година. Целта е
Коментари Харесай

На извънредно заседание депутатите обсъждат бюджета за 2023 г

Парламентът стартира да разисква бюджета за 2023 година. Целта е законът да влезе в действие от 1 август. На изключително съвещание през днешния ден депутатите би трябвало да обсъдят бюджета на здравната каса и този на държавното публично обезпечаване.

Парите за здраве през 2023 са над 7 милиарда лв., като по отношение на предходната година разноските се усилват с 910 милиона. Вноската, която плащаме октава 8 %.

В държавното публично обезпечаване за годината са заложени разноски от съвсем 22 милиарда лева

Средствата за пенсии надвишават 19 милиарда лева, като нарастването по отношение на предходната година е с над 3 и половина милиарда. От 1 юли пенсиите към този момент са увеличени с 12 на 100. Майчинските за втората година за развъждане на дете стават 780 лева, като нарастването влиза в действие със остаряла дата от януари.

По време на изключителното съвещание, което е планувано за 13 ч., депутатите ще проведат процедурата по желание на нов шеф на Националната здравноосигурителна каса. Две са кандидатурите – на някогашната директорка на Столичната здравна каса Иванка Динева, препоръчана от ГЕРБ-СДС, и проф. Жени Стайкова – някогашен шеф на Националния център по публично здраве и разбори, номинирана от Българска социалистическа партия. Мандатът на шефа на Здравната каса изтича на 13 юли. Длъжността краткотрайно извършва Йорданка Пенкова, откакто Петко Салчев беше отхвърлен предварително през януари.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР