Парламентът задължи Министерството на финансите да поиска членство на България

...
Парламентът задължи Министерството на финансите да поиска членство на България
Коментари Харесай

Парламентът прие решение за ускоряване на процеса по приемане на еврото

Парламентът задължи Министерството на финансите да изиска участие на България в еврозоната от 1 юли 2025 година, в случай че в границите на актуалната година страната ни покрие условието за инфлация. В двуседмичен период след постигането на този аршин българското държавно управление се задължава да изиска изключителни конвергентни отчети от Европейската централна банка и Европейската комисия, посредством които да се удостовери, че всички условия за приемане на еврото са изпълнени.

Проектът е импортиран от ГЕРБ-СДС за ускорение и довеждане докрай на процеса по техническата подготовка за приемане на еврото в България. В него категорично е написано, че Законът за въвеждане на еврото в България, импортиран от Министерския съвет, би трябвало да бъде прегледан предпочитано и утвърден през актуалната първа сесия на Народното събрание. Тя се чака да завърши през август.

В решението, което одобриха депутатите, е записано още, че Министерският съвет в съгласуваност с Българска народна банка би трябвало да приключи техническата подготовка за приемането на еврото за първите три месеца от 2025 година

Депутатите записаха още, че България приема еврото при опазване на формалния курс на лв. към еврото еднакъв на централния курс от 1,95583 лв. за едно евро.

Народните избраници одобриха на първо четене и законопроект за въвеждане на еврото. В него се уреждат правилата, разпоредбите и процедурите за въвеждането на еврото. Сред тях са да се уреди временен интервал с цени в лв. и евро, с цел да свикнат хората. Другото, което планува законопроектът, е в първия месец след въвеждането да се заплаща законно и с левове, и с евро. Заложили са и безвъзмездна обмяна на двете валути за интервал от шест месеца. Всички типове банкови сметки, заеми, депозити ще се превалутират гратис еднократно от съответните институции.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР