Парламентът задължи Министерския съвет (МС) да промени Националния план за

...
Парламентът задължи Министерския съвет (МС) да промени Националния план за
Коментари Харесай

НС задължи Министерския съвет да промени Плана за възстановяване в частта за въглищните централи

Парламентът задължи Министерския съвет (МС) да промени Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) в част енергетика. Със 187 гласа " за ", 2 " срещу " и 9 " въздържал се " депутатите одобриха общо решение, синхронизирано в енергийната комисия в Народното събрание. Политическите сили в Народното събрание се сплотиха в отбрана на въглищните централи.

В началото на дебата ръководителят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) заяви, че през вчерашния ден и тази заран народните представители от енергийната комисия са съумели да се обединят към общ текст на решение. Затова отпаднаха за разглеждане двата плана, препоръчани от " Възраждане " и от ГЕРБ-СДС, надлежно за напълно нов проект и за промени в съществуващия Плана за възобновяване и резистентност.

С признатото решение Народното събрание задължава Министерски съвет в период до 31 март 2023 година да предприеме всички нужни дейности, въз основа на смяна в обективните условия, невъзможността на България да извърши поетия ангажимент и за реализиране на целите на проекта REPowerEU да насочи обосновано искане до Комисията, като направи предложение за изменение на Плана за възобновяване и резистентност и да реализира единодушие и предварителна позитивна оценка от Европейска комисия за неговото изменение в няколко раздела. Целта е от проекта да отпадне поетият ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания от произвеждане на електрическа енергия с 40% до края на 2025 година, взимайки изходните равнища от 2019 година. Министерски съвет следва да предприеме такива дейности, с които да подсигурява привеждането на уговорките за декарбонизация в сходство с общоевропейските цели, като се обезпечи работата на централите за въглища без ограничаване най-малко до 2038 година.

Текстът от решението за смяна на Плана беше признат единомислещо със 185 гласа " за ". Текстът за въглищните централи поддържаха 180 народни представители от всички политически сили и трима се въздържаха. Преди окончателното гласоподаване на решението депутати отидоха на митинга на синдикатите в отбрана на енергийната сигурност на страната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР