Парламентът взе най-важното решение за 7-и и 8-и блок на

...
Парламентът взе най-важното решение за 7-и и 8-и блок на
Коментари Харесай

Официално: Парламентът прие важно решение за АЕЦ „Козлодуй”. Опозицията – „това е кражба“!

Парламентът взе най-важното решение за 7-и и 8-и блок на АЕЦ „ Козлодуй ”. Решение, което съгласно „ Възраждане “ е „ кражба “. Със 161 гласа „ за “, 56 „ срещу “ и 3 „ въздържали се “ Народното събрание ратифицира дефинитивно Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединените американски щати за съдействие по Проекта за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ и Ядрената стратегия за цивилен цели на Република България, подписано в София на 12 февруари тази година.

С решение на Народното събрание от 12 януари тази година и 18 декември предходната министърът на енергетиката бе длъжен да предприеме всички дейности да вземе позитивно решение за създаване на нова нуклеарна мощ с технология ей пи 1000.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Има Такъв Народ поддържаха решението. Против бяха от „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия, както и четирима самостоятелни депутати.

От опозицията остро подлагаха на критика плана на решение. Коста Стоянов от „ Възраждане “ съобщи, че това е една огромна кражба.

От Българска социалистическа партия прибавиха, че решението е срещу ползите на страната.

14 милиарда $ ще коства построяването на двата нови блока, напомня SafeNews.

Максималната цена на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй би трябвало да бъде до 14 милиарда $, а цената на тока под 127 лв. за мегаватчас.

„ Това е, към което се стремим и то е изцяло постижимо. Много е значимо нататък по какъв начин ще се сложат нещата организационно, решението на кабинета е за договорености при закрепени периоди, и при закрепена цена “, сподели министърът на енергетиката Румен Радев.

„ Ние гледаме на блокове 7 и 8 като на държавен план с наше държавно присъединяване, със самоучастие, което да е в диапазона сред 25-30% и със заемно финансиране, част от което сме подготвени да обезпечим със съответните държавни гаранции “, добави Радев.

България и Съединени американски щати подписаха през днешния ден съглашение за изцяло съдействие в областта на нуклеарната енергетика за мирни цели.

„ Това не е просто съглашение от стратегическа значителност каквото и да е, тъй като когато две страни вземат решение да построяват дружно инфраструктурен план, това е продължително решение – то може да се развива в границите на идващите 100 години “, посочи Андрю Лайт.

Основно място в съглашението заема точно построяването на нова мощ в първата ни атомна централа.

Източник – Стандарт

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Бизнес

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР