Парламентът вероятно ще прекрои законовите промени, написани от Столичната община,

...
Парламентът вероятно ще прекрои законовите промени, написани от Столичната община,
Коментари Харесай

Идеите на София за ред в строителството ще се прекрояват в парламента

Парламентът евентуално ще прекрои законовите промени, написани от Столичната община, които целят ред в строителството в София. Промените в Закона за устройство и застрояване на Столична община бяха признати на първо четене от парламентарната комисия по районна политика, само че още от в този момент съдружните сътрудници на вносителите от ГЕРБ - " Обединените патриоти ", оповестиха, че не харесват текстовете. Очаква се те да бъдат съществено редактирани сред първото и второто четене на законопроекта.

Промените плануват затварянето на няколко малки врати от Закона за устройство на територията (ЗУТ), които разрешават неведнъж надвишаване на параметрите за строителство, избрани в устройствените проекти. Сред тях е текстът за неограничена компактност и активност на застрояването в ъглови парцели на две улици, какъвто е казусът с високата постройка на ул. " Златен рог " в " Лозенец ".

Предвижда се също ограничение на височината на строителството в центъра – до 50 метра, в необятния център – до 75 метра, в кварталите – до 125 метра, а в южните квартали оттатък Околовръстното шосе – до 15 метра. Това ще важи единствено за зоните, в които няма ограничавания на височината. Целта е да не се позволяват единични високи здания на несъответствуващи места, които стопират гледката към Витоша и не са обезпечени с нужната инфраструктура. Създават се и две зони, в които няма да има ограничаване за височината – на бул. „ Цариградско шосе “ при Интер експо център и на кръстовището на бул. " Царица Йоана " и Околовръстното шосе.

Гласуването на законопроекта в комисията по районна политика действително мина без разискване. Единственото изявление беше на ръководителя на комисията Искрен Веселинов от групата на " Обединените патриоти ". Той разгласи, че съдружният сътрудник в ръководството утвърждава по принцип предложенията за ограничение на височината на строителството и за опазване на зелените площи.

Според патриотите обаче препоръчаните промени би трябвало да бъдат регламентирани в Закона за устройство на територията, който важи за цялата страна, а освен в специфичния закон за София. Веселинов добави, че спънка пред приемането на текстовете в този тип е това, че по този начин се правела смяна в Общия организационен проект на столицата, като се заобикалят процедурите по публични разисквания. Подобни бяха причините и на представителите на строители, архитекти, урбанисти, инженери в капиталовото планиране, оповестени на полемика по законопроекта преди време.

Въпреки забележките Веселинов изясни, че патриотите ще оказват помощ за приемането на текстовете на първо четене. От Българска социалистическа партия също преди време обявиха поддръжка, само че на съвещанието в сряда представителите на левицата гласоподаваха с " въздържал се ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР