Парламентът въведе проформа забрана едни и същи лица да притежават

...
Парламентът въведе проформа забрана едни и същи лица да притежават
Коментари Харесай

Проформа забрана аптека и дистрибутор да са с общ собственик

Парламентът вкара проформа възбрана едни и същи лица да имат по едно и също време аптеки и дистрибутори (търговци на едро) с медикаменти с гласувани на второ четене ремонти в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина.

На хартия измененията целят възбрана на така наречен отвесна интеграция сред търговците на едро и дребно, тъй като това е в ущърб на конкуренцията, само че на процедура депутатите оставиха “вратичка “ за заобикалянето на нормата като не вкараха условие те да не са свързани лица. Сега субектите, които имат по едно и също време аптеки и дистрибутори ще имат период от 6 месеца, в който да се “откажат “ от единия бизнес, т.е. да го трансферират.

До момента в закона имаше ограничаване единствено магистър-фармацевтите, които имат аптека, да вземат участие и в собствеността на производители и дистрибутори с медикаменти.

Според последния секторен разбор на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) 4 вериги аптеки имат отвесна интеграция с търговец на едро, като само веригата SOpharmacy, обвързвана със " Софарма ", е интегрирана по цялата вертикала, с изключение на с търговец на едро и с производител. Другите три вериги, свързани и с дистрибутор, са " Марешки " - " Фармнет " ; " Медея " - " Медея-Фармако " и " Феникс " - " Ремеди Трейдинг ".

При излизането на предлагането да се забрани аптека и дистрибутор да са с общ притежател от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), където членува и една от засегнатите групи – " Софарма ", възразиха остро, че възбраната на отвесната интеграция протяга ръка върху към този момент построен легално бизнес и това е директна държавна интервенция в свободните пазарни връзки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР