Парламентът ще реши дали РС Македония ще започне преговори за

...
Парламентът ще реши дали РС Македония ще започне преговори за
Коментари Харесай

Ковачевски: Парламентът ще реши за френското предложение

Парламентът ще реши дали районен съд Македония ще стартира договаряния за участие в Европейския съюз. Това сподели македонският министър председател Димитър Ковачевски след срещата си в Скопие с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщи БГНЕС.

Ковачевски заяви, че държавното управление ще изпрати до народните представители европейското предложение, двустранният протокол и още един документ.

Според него това ще стане откакто приключат политическите съвещания. "Мишел беше доста явен, че може да стартираме незабавно договаряния....Парламентът в последна сметка ще реши дали ще стартираме договаряния и какви решения ще вземе по този въпрос ", сподели още Ковачевски.

"На днешното държавно съвещание френското предложение не е обсъждано и всеки жител на страната може да го види, тъй като то е обществено ", добави той.

Като сложен, само че прям дефинира диалога си с премиера на Северна Македония ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. На взаимна конференция в Скопие след срещата той съобщи, че Европа ще има по-добро бъдеще със Западните Балкани в Европейския съюз (EС). Той уточни, че Брюксел има за цел да насърчи този развой и открои мястото на Северна Македония. "Според мен вашето бъдеще е с Европейски Съюз ", съобщи Мишел и регистрира постигнатото досега като пробив за започване на договарянията. "Ако кажете „ да “, ще стартира скринингът, преговорните екипи ще бъдат поканени в Брюксел и ясно ще приказваме за македонския език. Това е вашият език. На македонски език ще бъде преведено цялото законодателство на Европейски Съюз. Известни са съображенията на някои страни, свързани с вашата национална еднаквост, и би трябвало да знаете, че аз заставам зад вашата национална еднаквост ", добави той.

Председателят на Европейския съвет уточни още, че правилото на добросъседски връзки е главен в Европейски Съюз. "Никога не сме били толкоз близо, македонците имате историческия късмет да кажете „ да “ на договарянията, „ да “ на Европейски Съюз, “да “ за нашите деца. Реформите в страната ще ви приближат до Европейски Съюз, ще обезпечат разцвет и непоклатимост. Може да разчитате на нашето почитание и преданост. Само дружно може да се оправяме с провокациите и да решим най-големите спънки ", приключи изказването си Мишел.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски изрази признателност към Европейската комисия за европейското модифицирано предложение за преговорната рамка като основа за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз. Отчете, че предлагането е в съгласие със отбраната на държавните ползи в разногласието с България. "Отговорно пазиме националните ползи в страната и в чужбина. От нас зависи да приемем това предложение и нашите жители да живеят почтено, по европейски стандарти. Това, което получихме с френското предложение и за което от години се борим, е чиста дефиниция за македонския език. Ние, македонците, сме горди с нашата история, с нашия език, с нашата еднаквост. Никой няма да може да асимилира македонския народ ", сподели Ковачевски.

Премиерът на Северна Македония показа, че в предлагането е записано, че откритите въпроси би трябвало да бъдат решени, само че че това не е лимитирано във времето. Той увери, че заложеният принцип за добросъседски връзки ще бъде изпълняван и уточни, че това ще се прави според Договора за добросъседство и Договора от Преспа. Ковачевски съобщи, че протоколът сред Република Северна Македония и България не е посочен в преговорната рамка. "Той е двустранен документ, който не е част от европейския пакет. Това са два обособени документи, самостоятелни един от различен. От нас зависи да приемем европейското предложение. Не би трябвало повече да отлагаме, да разсъждаваме рационално, да се придържаме към обстоятелствата и да постъпим държавнически ", съобщи Ковачевски и открои като най-важни отбрана на македонския народен интерес и македонския език и добави, че за разцвет на страната "трябва да постъпим исторически ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР