Парламентът ще разгледа на второ четене удължаването на Закона за

...
Парламентът ще разгледа на второ четене удължаването на Закона за
Коментари Харесай

Депутатите решават удължаването на бюджета на второ четене

Парламентът ще прегледа на второ четене удължаването на Закона за държавния бюджет за 2022 година, както и на Държавното публично обезпечаване и на Националната здравноосигурителна каса. В пленарната зала влизат на първо четене и промени в Закона за Българската национална банка, които подсигуряват независимостта на членовете на Управителния съвет.

Правителството предлага минималната работна заплата за страната да стане 770 лв. от 1 януари следващата година. Според финансовото ведомство поради сериозния бюджетен недостиг е по-добре нарастването да стане от 1 юли.

От друга страна при разглеждане в парламентарни комисии се появи предложение минималната заплата към този момент да не се определя  от кабинета, а да е обвързана със междинната, което би означавало най-малък приход следващата година от 850 лв., каквото е предложение то на Българска социалистическа партия.

Очаква се депутатите да обсъдят и нова формула за нарастване на пенсиите. Според нея вяска година от 1 юли парите на възрастните ще се усилват съгласно междинния застрахователен приход и инфлацията, като упованията са следващата година пенсиите да набъбнат с повече от 12%. Депутатите ще дискутират и дали оптималният застрахователен приход да се резервира на равнището от тази година – 3400 лв..

Народните представители ще прегледат на първо четене и промени в Закона за Българската национална банка, които да подсигуряват независимостта на членовете на Управителния съвет. В момента те не могат да апелират решенията за предварителното си освобождение пред самостоятелен народен съд и държавното управление предлага такава опция. Според текстовете на закона сега пълномощията на член от УС могат да се приключват предварително единствено при положение, че не дава отговор на условията или в случай че е приет за отговорен за съществено законово нарушаване.

Министерският съвет предлага да бъде планувана процедура, според която основанието за предварително освобождение на подуправител или на различен член на Управителния съвет, като се изключи шефа, да се открива с решение на Управителния съвет на Българска народна банка, признато по избран от него ред. Решението на съвета да може да се оспори пред Върховния административен съд в 7-дневен период, плануват още поправките.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР